Започва укрепването на Фатрико и на Елпромското дере

13:25, 15 юни 16 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Укрепването на Фатрико и на Елпромското дере в морската столица също започва. „Договорите с изпълнителите на ремонтите на Фатрико дере и за Елпромското дере, на обща стойност над 2 млн. лева без ДДС, вече са подписани. Средствата са част от 12-те милиона по фонд „Солидарност“, като останалата сума е за охранителните канали в „Аспарухово“. Там процедурите са блокирани заради жалби - от 13 април има избран изпълнител, за съжаление един от участниците обжалва пред Комисията за защита на потребителите. От КЗК отхвърлиха жалбата, но същият участник обжалва и пред ВАС. В момента чакаме решение на съда. Готовността ни е до ноември изграждането и на двата охранителни канала да приключи“, съобщи кметът Иван Портних.

Допълнително предвиден в държавния бюджет е и ремонтът на големия виадукт „Звездица“ на магистрала „Черно море“. „Той също е в много лошо състояние като Аспаруховия мост. Има предвидени и там 4,3 милиона лева с ДДС. Вече тече процедурата за избор на изпълнител. Ако няма обжалване, септември вече ще е реалното строителство. Много важно съоръжение е, а е в много лошо състояние“, съобщи министър Лиляна Павлова. Ще бъде направена подмяна на хидроизолацията, на асфалтовото покритие, саниране на тротоарни конзоли, саниране на гредите отдолу. Ще има и частични ремонти по стълбовете, тъй като виадуктът е висок. Ако всичко върви по план, през следващия сезон ще приключат ремонтните дейности. Кметът Иван Портних и министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова направиха оглед на виадукта.

Те инспектираха и реконструкцията на клон от главния водопровод на града, който водоснабдява кварталите „Аспарухово“, „Галата“ и село Звездица. Проектът се финансира с 3 милиона лева, осигурени от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Рехабилитацията на съоръжението е от изключителна важност, защото е изградено от етернитови тръби. То беше силно амортизирано, което водеше до чести аварии.

Предоставеното от МРРБ финансиране на община Варна за реконструкцията на водопровода е част от разработената програма с проекти за подобряване качеството на питейната вода или на такива, с чието изпълнение ще се намалят загубите и ще се осигури съответствие с директивите на ЕС в областта на водите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама