Правителството реши: Градският стадион в Русе получава 1 млн. лв. за нов терен и осветление

14:10, 15 юни 16 / Спорт 25 522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Градският стадион в Русе получава обещаното финансиране за нов терен и осветление. Това стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

Със свое решение правителството предоставя средства в размер на 3 млн. лв. по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Те са за строително-монтажни работи за затревяване и осветление на футболни терени, разпределени поравно на стадион „Тича“ във Варна, Градски стадион в Русе и стадиона в Горна Оряховица.

Така в посочените спортни обекти ще бъдат извършени необходимите дейности за привеждането им в съответствие с изискванията за провеждане на спортни прояви, сочи още днешното решение.

Уточнено е, че Община Русе, Община Горна Оряховица и Областна управа Варна са кандидатствали пред ММС с проекти по Наредба 2 за финансово подпомагане на строителството и ремонта на спортни обекти и съоръжения и проектите им са одобрени. Спортното министерство от своя страна е поискало от Министерство на финансите средствата да бъдат осигурени, за да могат отборите на „Дунав“ Русе, „Локомотив“ Горна Оряховица и „Черно море“ Варна да покрият изискванията на БФС и да се осигури изпълнението на изискванията на Наредбата за сигурността на спортните обекти и мерките срещу насилието и лошото поведение на зрителите преди, по време и след провеждането на спортни прояви.

„Аз съм изключително горд, че успяхме да стигнем до това решение. Благодаря за разбирането на Владислав Горанов и най-вече на подкрепата на премиера Борисов“, коментира министър Кралев. По думите му веднага ще бъдат проведени процедури и до няколко месеца ще бъдат извършени ремонтите на стадионите. 

Обещание за това финансиране бе давано нееднократно от спортния министър Красен Кралев при посещенията му в Русе.

Както вече съобщихме, съоръжението има нужда от сериозно стягане, за да може да посрещне първите мачове на ФК "Дунав" в "А" група след 25-годишно прекъсване.

Припомняме, че "драконите" си спечелиха промоция в елита 2 кръга преди края на сезона, а в предпоследния получиха златните медали и шампионската купа на "Б" група. Те финишираха по категоричен начин на първото място във втория ешелон с преднина от 10 точки пред втория "Поморие" и 14 пред третия "Локомотив" Горна Оряховица.

Община Русе вече изпълнява ангажимента си по цялостен ремонт на санитарните помещения на стадиона, реконструкция на сектора за гости, което включва укрепване на оградата и увеличаване на височината й, нова предпазна мрежа върху сектора с цел избягване на хвърляне на предмети на терена и пистата, както и изграждане на самостоятелен вход за отбора-гост към съблекалните и ремонт на официалния вход за отборите.

Кметът Пламен Стоилов бе категоричен, че Общината ще изпълни ангажимента си и ремонтните дейности ще са приключили до началото на първенството, което се очаква да е на 23 юли.

За наложителната подмяна на тревната настилка на терена и монтиране на осветление обаче се очакваше финансиране от държавата. Още по време на Общото събрание на клуба на 9 юни народният представител Пламен Нунев и кметът на Русе Пламен Стоилов съобщиха, че вече имат уверението на спортния министър Красен Кралев, че държавата ще отпусне 1 млн. лева за целта.

Очаква се обаче необходимите за целта процедури да се движат от София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама