Изправят пред съда шофьора на камиона-убиец от Върбица

14:14, 15 юни 16 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжната прокуратура в Шумен изправя пред съда шофьора на камиона-убиец, който катастрофира през април миналата година край Върбица. Тогава загинаха трима берачи на билки и пострадаха други петима.

Окръжната прокуратура в Шумен е внесла обвинителен акт срещу 38-годишния О. Мустанов, за това, че при управление на неизправния камион е причинил по непредпазливост смъртта на трима от берачите и средни телесни повреди на други петима, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

На 4 април подсъдимият О. Мустанов бил нает да закара берачи на див чесън в гората. В ромската махала във Върбица той качил в каросерията на товарния автомобил „ГАЗ 53“ берачите и потеглил. Около 16 часа наелият го за превоза на работниците мъж оставил на Мустанов друг автомобил, с който да бъдат прибрани в края на работния ден. В каросерията на камиона се качили 21 души вместо допустимите по закон осем пътници за този вид транспортни средства.

Като навлязъл в наклонен участък на пътя, подсъдимият Мустанов решил да намали скоростта, но спирачките на камиона отказали. За да спре движението на претоварената газка, Мустанов предприел завой надясно в Т-образно кръстовище. Задната гума на камиона се ударила в мантинелата, камионът подскочил и продължил напред, където се ударил челно в друга мантинела и спрял.

От удара работниците в каросерията изхвърчали и паднали в дере. Подсъдимият се опитал да помогне на пострадалите. Обадил се на съпругата си с молба да изпрати линейка. Три от берачките на билки починали, а петима били приети в болницата с различни травми, представляващи средни телесни повреди.

От назначената съдебно-автотехническа експертиза по делото е установено, че камионът бил с неизправна спирачна система и кормилна уредба. Последният задължителен технически преглед на камиона бил извършен преди повече от пет години, не била платена и застраховка „Гражданска отговорност“. Освен претоварен с 21 пътници, камионът превозвал и дърва за огрев, събрани от берачите на билки в гората.

Подсъдимият О. Мустанов е наказван 13 пъти за административни нарушения по Закона за движение по пътищата. Делото срещу него е насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд на 30 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама