Лавандулата в Добруджа - по-добра и от френската

14:28, 15 юни 16 25 1275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Добруджа е абсолютният №1 за лавандулата. Не само в България, а и  Европа, това каза пред журналисти Пламен Николов – генерален директор на „Есетере България“, която откри в Добрич най-голямата у нас дестилерия за преработка на етерично-маслени култури.

Той обясни, че в последно време френската лавандула не е толкова хублава, колкото нашата. Тя е със страхотно качество. „Вярно, че френската е добра, но тя е по-различна. В Китай произвеждат лавандула, което колегите ни дори не искат да го нарекат лавандула, защото е по-скоро подобие. Нашата е много хубава“, заяви Николов.

Според специалисти, нашето лавандулово масло e най-качественото с най-висок процент естери.

Според него, през годините е имало много несправедливо отношение към фермерите, които произвеждат лавандула.

„Изкупвачи идват и казват цената. Ние ще предложим нашата цена, хората ще се съгласят с нея или не. Но, вече, за щастие, имат алтернатива“, каза той. Според него, ключовият момент е дестилерията, която от днес заработи в Добрич.

„Лавандула много, въпросът е къде да я извариш. Тези търговци досега са използвали това. Работили са с няколко дестилерии и тъй като фермерът няма алтернатива, отива при тях и те му диктуват цена“, заяви Николов.

И посочи, че предимството на новата дестилерия е, че е първата в България, която има лаборатория. При това последната дума на техниката. „Искаме да имаме собствена дестилерия, за да можем да избираме маслото, което да купим. Тук имаме пълен контрол върху дестилационния процес, върху всичко“, каза той. Не назова изкупните цени, които ще предлагат на фермерите, но посочи, че ще се съобразят с ценовото равнище на района, като ще предлагат бонус за качество на суровината. Искаме хората да разберат, че усилията на полето си струват, каза още той.

Цената на етеричните масла на световните пазари тази година е една идея по-ниска, защото започва да има свръхпроизводство на лавандулово масло. И то от България. „Миналата година официалните данни бяха за 150 тона, но, според мен, са били поне 200 това, защото само ние купихме 34 тона лавандулово масло“, каза Николов. По думите му, конкуренцията на България са страни като Сърбия и Хърватия, които имат традиции.

Дестилерията е с 12 казана по 5,5 куб. м или общо 60 куб. м производствени мощности. През май-юни и през септември ще се преработва маточина, а лавандула – през юли. След това ще изваряват сини масла – лайка, бял равнец, които са много деликатни. От Сомалия и Етиопия ще се доставя и изварява тамян, който е едно много деликатно масло. В дестилерията ще се изваряват също масла от семена –кориандър, резене, семена от моркови. Идеята е дестилерията да работи 200-250 дни през годината. Вероятно пауза ще има през декември-януари. През сезона ще са над 60-70 работници, включително с хората, които ще работят по полетата, тъй като компанията ще оказва помощ на фермерите.

Суровината ще е от района - в радиус 50 км около Добрич. Компанията има договори с производители. Все още няма собствено производство на суровина, но възнамерява да започне да произвежда. Все още няма яснота каква, но няма да е лавандула,тъй като в региона има много площи. Вероятно, ще се специализират в по-специфични растения като жълт смил, риган или други, които не са познати. Все още не търсят за закупуване земеделска земя, но и това стои на дневен ред.

Николов има идея част от  продукцията да остава за българския пазар. „Защо да носим лавандулата до Солт Лейк Сити и после да я връщаме обратно в Европа с шишенца“, пита риторично той. Имат амбиция да произвеждат и предлагат т.нр. флорални води и в тази връзка ще осъществят контакт с „Рефан“

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама