Бъчварова ще решава за частните кортежи

14:59, 15 юни 16 / Политика 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на вътрешните работи ще определя реда и условията, по които да се извършва охраната на физически лица. Това стана след като депутатите гласуваха на второ четене промените в Закона за частната охранителна дейност, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Предложението е внесено от ГЕРБ и касае промяна, с която се създава правно основание за издаване на наредба, с разписани правила за условията и реда за осъществяване на лична охрана на физическите лица.

Частната охранителна дейност, както и личната на физически лица, като вид търговска дейност ще се подчинява на ясни и строги правила. Това ще гарантира тази дейност да бъде осъществявана професионално и да отговаря на общоприети стандарти.

Създават се механизми на взаимодействие с органите на МВР в борбата с престъпността и опазването на обществения ред. Ще може да може да се осъществява превантивна дейност чрез анализ на причините и условията за допускани правонарушения при осъществяване на тази дейност.

От ГЕРБ са категорични, че разписването на реда и условията за осъществяване личната охрана на физически лица гарантира спазване на принципите на законност и професионализъм и ще допринесе за защита на личния живот, здравето и имуществото на гражданите.

По време на дебатите депутатът от левицата Красимир Янков подчерта, че няма да допуснат да управляващите да работят в частни интереси.

Колегата му Валери Жаблянов зави, че частните кортежи означават осигуряване на трасета и ограничаване на правата на гражданите от частни охранителни компании. Според него това са абсурдни неща и предложи текстът да се прецизира.

Въпреки мнението на опозицията, парламентът подкрепи предложението на ГЕРБ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама