Русия иска да изглади отношенията с Турция, но чака Анкара да направи първата крачка

15:14, 15 юни 16 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русия иска да възстанови добрите отношения с Турция, но Анкара трябва да направи първите стъпки за целта, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от „Ройтерс“.

„Ние искаме нормализиране на нашите отношения и връщането им в периода на добро и взаимноизгодно сътрудничество”, коментира ръководителят на администрацията на руския президент по време на конферентен разговор с журналисти.

„Но в същото време президентът Путин даде да се разбере кристално ясно, че след това, което се случи (свалянето на руския самолет Су-24 през ноември на турско-сирийската граница б.р.), всякакво нормализиране на отношенията не изглежда възможно преди Анкара да предприеме необходимите стъпки”, подчерта Песков, имайки предвид настояването на Русия, че Турция трябва да се извини и да плати обезщетение за свалянето на самолета.

Говорителят изрази съжаление, че в изпратеното от турския президент Реджеп Ердоган официално писмо до Путин по случай Деня на Русия не е имало съдържателни моменти. По думите на Дмитрий Песков посланието било протоколно и размяната на подобни поздравления е обичайна практика в международните отношения.

Песков добави, че това е първото официално писмо от Турция след случая с нападението срещу руския самолет. Турските медии съобщиха вчера, че президентът Ердоган е изпратил писмо на руския си колега Владимир Путин, за да го поздрави за Деня на Русия, и окачествиха жеста като маслинена клонка от страна на Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама