Одобриха проект за паметника на поета Иван Пейчев в Шумен

15:25, 15 юни 16 / Култура 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Одобрен е проект за паметника на поета Иван Пейчев в Шумен. Това стана днес на заседание на журито за избор на паметен знак на твореца.

Поръчката бе спечелена от творческия екип арх. Валери Колев и художника Валерий Желязков.

Монументът е посветен на вековния юбилей от рождението на поета, наричан от съвременниците си “принца на българската поезия”.

Председател на журито по избора на предложение бе главният архитект на Общината Диана Стефанова, а в състава на комисията бяха литературният критик Иван Карадочев, председателят на Дружеството на писателите в Шумен Антонин Горчев, скулптурите Альоша Кафеджийски и Пламен Аврамов от Съюза на българските художници.

След няколкочасови дебати проектът на Колев и Желязков бе предпочетен пред този на художника доц. Младен Младенов и арх. Никола Лалев.

Експертите обаче изненадаха с решението си паметника на печелившия екип да е съчетание от първоначалното предложение и преработения вариант. Така от началния проект на арх. Валери Колев и художника Валерий Желязков остава постамента, който представлява огънат триъгълен лист от стомана, символизиращ корабно платно. На него ще бъде поставен преработения вариант на барелефа с образа на Иван Пейчев, изработен от художника Валерий Желязков.

Основният аргумент за решението на журито бе, че първоначалният постамент има модерна визия, докато при новото предложение на екипа образът на твореца ще остане закрит за част от минувачите.

Доц. Младен Младенов също представи днес преработен модел на образа на Иван Пейчев и постамента от риолит в реален цвят. Неговото предложение обаче бе отхвърлено като прекалено традиционно.

Журито изиска от авторския колектив бронзовият релеф от втория вариант да се постави в по-широката лява част на монумента върху плоскостта с формата на книга от първия вариант. Паметникът ще бъде разположен върху зелената площ пред библиотеката вдясно от входа в посока към парка. Той ще бъде обърнат с лице на североизток към булевард „Славянски“, както е посочено в изискванията на експертите от общинската администрация. Изборът на цитат от поезията на Иван Пейчев, за който е предвидено място в композицията, ще бъде съгласуван с членовете на журито.

Арх. Валери Колев и художникът Валерий Желязков предложиха около паметника да се направи алея на шуменските книжовници, която да води към входа на библиотеката. То обаче не срещна одобрението на журито.

Идеята на местната власт е паметника на, родения в Шумен поет, да бъде открит около рождената му дата 16 декември.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама