Славчо Атанасов: Въвеждането на забраната за бурките в цялата страна е доказателство, че има проблеми, които не са "партийна собственост"

15:34, 15 юни 16 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със 108 гласа "за", 8 "против" и без "въздържал се" депутатите приеха на първо четене Законопроекта за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето. "Фактът, че предложението на Патриотичния фронт получи подкрепата на 108 народни представители от различни политически сили показва, че има проблеми, които не са "партийна собственост", а касаят всички българи". Това заяви след гласуването в Парламента днес народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов.

Той още веднъж подчерта, че реалните подбуди за носенето на бурка не само нямат нищо общо с хилядолетните традиции у нас и със светските закони на страната ни,  но и са демонстрации, които не са нито религиозни, нито хуманни, а са политически, материално подплатени с пари, идващи от страни от Близкия Изток и Персийския залив. "А в тези страни е известно, че политическата обстановка е нестабилна и се вихри войнстващ радикален ислямизъм", посочи Славчо Атанасов.

Предмет на предложения проект на закон е забраната за носене на дрехи и аксесоар, закриващи лицето на обществени места, в институции и в официални сгради, в които се осъществяват светски взаимоотношения.

"Заявихме още при внасянето на законопроекта в пленарна зала - радикалният ислям е идеология, а не религия, която си поставя чисто политически цели, проповядва насилие срещу немюсюлмани и е основният фактор за самоизолацията на мюсюлманските общности. Налагането по един или друг начин маниера на постоянно носене на бурките и др.п. в една страна е в пряка релация с опасността от тероризъм на джихадистка основа. Шест европейски страни – Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Испания и Италия, вече забраниха носенето на бурки и други подобни символи на агресивния войнстващ ислямски радикализъм на обществени места", допълни Атанасов.

За първо нарушение глобата е 200 лева, а за второ и всяко следващо - 1500 лева и преустановяване предоставянето на социални помощи за съответния нарушител.

Чрез преходните и заключителни разпоредби се създава и нов чл.162а в НК, който криминализира действията на лица, които чрез насилие, принуда, склоняване или злоупотреба с власт налагат носенето на бурка и други подобни облекла, посочи Славчо Атанасов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама