Предадоха Георги Иванов на съда в Хасково

15:47, 15 юни 16 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в Окръжен съд - Хасково обвинителен акт срещу Георги Иванов за това, че в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Хасково, противозаконно е дал разрешение за разрушаване сградата на бившия затвор в областния град. Според обвинението сградата е културна ценност.

Прокуратурата твърди, че на 14 май 2015 г. в нарушение на разпоредбите на Закона за устройство не територията и Закона за културното наследство е издал заповед, с която е наредил да бъде премахната сградата на бившия Хасковски затвор, намираща се на ул. „Дунав“, със застроена площ 417 кв.м., построена през 1892 г. и обявена за паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност, категория „национално значение“.

Сградата е била включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в Държавен вестник, брой 36 от 1970 г.

Сградата на бившия Хасковски затвор е била построена през 1892 г. за нуждите на затворното дело на Княжество България.

Разпитан в хода на досъдебното производство, Георги Иванов не се е признал за виновен.

Предвиденото по закон наказание по повдигнатото обвинение е от една до шест години лишаване от свобода, глоба от 1000 до 5000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.  

Очаква се съдът да определи дата за процеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама