„Човешкият глас“ на Франсис Пуленк, но за разделящи се мъже, поставя Русенската опера

16:39, 15 юни 16 / Култура 25 704 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една от последните премиери на Държавната опера в Русе за настоящия сезон е камерният моноспектакъл „Човешкият глас“ (1958 г.) на Франсис Пуленк, по пиесата на Жан Кокто от 1935 г. За пръв път като режисьор в нея се изявява солистът на културната институция Пламен Бейков, а изпълнител е неговият колега Георгиос Филаделфефс.

В оригиналната история героинята е жена, изоставена от своя любим и в пиесата и операта е пресъздаден последният им телефонен разговор. В Русе обаче се случва промяна, която не е хрумвала на нито един от поставящите произведението досега – раздялата е между двама мъже.

За пръв път операта е поставена в дунавския град през 2007 г., като тогава в главната роля е била Виолета Шаханова с акомпанимента на пианиста Евгени Желязков. Той пък е учител на Божена Петрова, която е пианист на сегашната продукция.

Георгиос Филаделфефс ще пее като контратенор, във високия регистър на женския глас, изпълнявайки единствената роля в тази камерна опера.

Идеята за новата интерпретация – с раздяла между мъже, е на изпълнителя, а режисьорът я е приел. Това стана ясно днес по време на пресконференция, на която беше представен спектакълът.

Изпълненинето на Филаделфефс ще е на френски, със субтитра на български език.

Премиерата е на 17 юни, петък, от 19.00 часа във фоайето на втория етаж на Държавната опера, където ще бъде разположена камерната сцена. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама