Енергийният министър: Търсим инвеститор за нова ядрена мощност

16:39, 15 юни 16 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Визията на българското правителство е, че атомната енергетика ни гарантира чиста енергия и достъпни цени. Затова паралелно с удължаването на живота на V и VІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще насочим усилията си към развитие на нови ядрени мощности, но само при определени условия. Първото е икономическа обоснованост на проекта, второто – изграждането да не ангажира държавата с гаранции или по друг начин, който би довел до влошаване на публичните финанси. Това означава да се намери стратегически инвеститор. И ако говорим конкретно за VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ – да не се допуска миксиране на цената на тока от новия реактор с цените от  V и VІ блок.“

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в годишната международна ядрена конференция  „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“.  Тридневният форум, организиран традиционно от „Булатом“, започна днес във Ваканционния клуб „Ривиера“ край Варна.

Министър Петкова припомни, че голяма компания от Китай е проявила интерес към изграждането на нова ядрена мощност у нас. Разменени са работни посещения, китайска делегация е посетила АЕЦ „Козлодуй“, но отношенията все още са на фаза „разговори“ и няма никакво решение. „Ако има конкретно намерение, първата институция, с която ще го споделим, е българският парламент“, каза енергийният министър и допълни, че правителството е склонно да преговаря с всеки потенциален инвеститор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама