КНСБ настоява за увеличение на заплатите в социалните заведения

16:42, 15 юни 16 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
КНСБ настоява за 10 на сто ръст на заплатите на работещите в социалните заведения в страната и 20 на сто увеличение на средствата за издръжка, за което в бюджета за 2017 година ще са необходими между 15 000 000-20 000 000 лева, съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров на пресконференция в Добрич.

Димитров обясни, че от Добрич е дошла инициативата за национална среща, която ще се проведе в столицата, на която ще бъдат поканени финансовият министър Владислав Горанов, представители на НСОРБ и хора, работещи в социалната сфера. Целта е да се поиска увеличение на единните разходни стандарти.

Анализът и проведените от лидера на КНСБ срещи сочат, че заетите в тази сфера работят за унизително ниски заплати, а парите за издръжка на тези услуги няма да стигнат.

На срещата с министър Горанов ще бъдат представени исканията, които тук в Добрич са изведени на база анализа по отделните групи услуги. Според Димитров, увеличението на стандарта при социалните услуги от години е символично 2-3 на сто, колкото да следва ръста на минималната заплата и нищо повече и затова заплатите са на драматично ниво.

По предварителни изчисления, между 15-20 млн. лв. ще са нужни за изпълнения на тези искания за системата от социални заведения, каза още синдикалният лидер.

От общините синдикатът ще поиска да увеличат приходите си. При подготовката на бюджета за 2017 г. синдикатът ще поиска от управляващите да се въведе нова защитна линия и се определи и минимална работна заплата за страната за висшисти, които работят по специалността си. Ще настоява минималното заплащане за висшисти да е с 1.5 на сто повече спрямо минималната работна заплата. Така при 460 лв. минимална работна заплата, за висшисти, които работят по специалност, възнаграждението да е минимум 690 лв.

Регионалният координатор на синдиката Гинка Василева, съобщи, че само за издръжка за второто полугодие на социалните заведения и услуги в Добрич няма да достигнат 170-180 хил. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама