При Брекзит Шотладния ще проведе нов референдум за независимост

16:44, 15 юни 16 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Референдумът за членството на Великобритания е на косъм и ако Англия извади Шотландия от Европейския съюз против волята ѝ, Единбург може да инициира друго обществено допитване за независимост, заяви шотландският премиер Никола Стърджън, цитирана от „Ройтерс“.

Според нея би било по-добре, ако Обединеното кралство остане в Общността, тъй като единният пазар е нещо добро за бизнеса, за защита правата на работниците, като и за други области като културата и образованието. "Това ще бъде много сериозна грешка за Великобритания", каза още министър-председателят на страната.

Последните проучвания на обществено мнение показват силна подкрепа за напускане на ЕС на историческия референдум на 23 юни. Според "Ройтерс" това ще бъде сериозен тест за единството на Обединеното кралство и ще отприщи сътресения на световните финансови пазари.

На референдума, проведен през септември 2014 г., Шотландия избра да остане част от Великобритания. Преди две години 55,7% от шотландците отговориха с "Не" на въпроса трябва ли Шотландия да стане независима държава. Положителен отговор на въпроса дадоха 44,7% от избирателите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама