19 000 ваксини срещу заразен нодуларен дерматит ще бъдат доставени в Разградска област

16:49, 15 юни 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
19 000 ваксини срещу заразен нодуларен дерматит ще бъдат доставени в Областната дирекция по безопасност на храните в Разград. Количеството е достатъчно, за да бъдат ваксинирани всички животни в областта, съобщиха директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев и д-р Юлиян Йорданов на заседание на областна епизоотична комисия. Срещата, председателствана от зам. областния управител Виолета Тодорова се проведе днес в стая 712 на областната администрация

Освен членовете на комисията, присъстваха и представители на общините, собственици и управители на кравеферми на територията на областта, както и председателя на БВС - д-р Стойко Колев, д-р Димитър Обидински – председател на Областен консултативен съвет по животновъдство и д-р Иван Щерев – представител на Националния съвет на БВС.

Началникът на отдел „Здравеопазване на животните”  в ОБДХ д-р Юлиян Йорданов, запозна присъстващите с епидемиологичната обстановка в страната и със самата ваксина, с която ще бъдат ваксинирани животните на територията на областта, до края на седмицата.

Той посочи, че от 12 април до 8 юни в страната са регистрирани 155 лабораторно потвърдени епизоотични огнища. От тях 36 са вторични в 86 населени места на девет области – Хасковска, Старозагорска, Пловдивска, Благоевградска, Смолянска, Кюстендилска, Пернишка област, Врачанска и Ловешка. „Последните две огнища са първите в Северна България установени при 210 говеда в стада с общо 2339 говеда”, информира д-р Йорданов.

Той отбеляза, че в следствие на извършена ваксинация броят на епизоотичните огнища в първата засегната територия рязко е намалял и се предполага, че заразата ще бъде силно ограничена.

Д-р Йорданов сподели още, че има данни за укриване на заболели говеда от фермерите. Някои фермери не обявяват пред органите на БАБХ за животни със съмнителни признаци и в тези области има поне още 20 огнища.

Той апелира да се направи максимално добра и качествена организация, за да приключи максимално бързо ваксинацията, за да се предотврати навлизането на това заболяване на територията на област Разград, да се защитят фермери, животновъди и бизнеса.

По отношение на ваксината, която ще се използва срещу заразния нодуларен дерматит, д-р Йорданов информира, че е „жива ваксина“ Lumpyvax, производство на Южна Африка. Няма противопоказания и е предназначена за говеда и телета. Ваксинация срещу ЗНП по ЕПЖ се прилага след констатиране на заболяването на територията на страната и разрешение от ЕК. Животните придобиват имунитет за 28 дни.

След обсъжданията и дискусиите, които се проведоха по време на заседанието, членовете на комисията решиха информацията за предстоящото ваксиниране на едрите преживни животни в областта, срещу заболяването заразен нодуларен дерматит, да достигне максимално бързо до кметовете на общините на територията на областта.

Областният управител да уведоми кметовете за датата на предстоящите ваксинации на територията на съответната община и от тях да бъде поискано пълно съдействие на ОДБХ – Разград. 

На днешното заседание бе актуализиран и приет Правилник за работата на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия.

По предложение на зам. областния управител Виолета Тодорова, за членове на Областната епизоотична комисия единодушно бяха избрани д-р Стойко Колев – председател на БВС, д-р Димитър Обидински – председател на Областен консултативен съвет по животновъдство и д-р Никола Досев – представител на Националния съвет на БВС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама