Обмислят нови механизми за българско участие в проекта за нов ядрен блок

17:32, 15 юни 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има две възможности, с които при наличие на стратегически инвеститор да бъде гарантирано българското участие в проекта за изграждане на нова ядрена мощност, без да се разчита пряко на държавата. Това посочи зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов при откриването на междунардната ядрена конференция на Българския атомен форум край Варна.

Според него първият вариант е да се използва създаденият миналото лято фонд за енергийна сигурност, който компенсира разликите в пазарните и гарантираните цени. В него постъпват парите от търговията с парникови газове, 5% от приходите от продажби на всички електроцентрали, а отскоро и отчисления от операторите на газопреносната и електропреносната мрежа. За миналата година във фонда са постъпили близо 184 млн. лв., които се превеждат на НЕК за ценовите разлики. От началото на тази година до края на май са влезли още 127 млн. лв. Очаква се сумите да растат, тъй като въглеродните емисии ще поскъпват заради новите изисквания на Парижкото споразумение за намаляването им в световен мащаб със 70%, посочи Николов.

След 10 – 15 години обаче дългосрочните договори за изкупуване на тока от възобновяеми енергийни източници и от т.нар. американски централи ще изтекат, компенсационният механизъм ще спре да действа и тогава парите от фонда може да се прибавят като гаранции за 51% българско участие в проекта за нов блок на АЕЦ „Козлодуй“ заедно с избраната площадка и направените до момента инвестиции в предпроектни проучвания и лицензионни режими, обясни Николов.

Друг вариант е приходите, които АЕЦ „Козлодуй“ получава от продажбата на електроенергия за покриване на технологичните загуби при пренос, да се заделят в отделен фонд. В момента цената на този вид енергия се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране и е 30 лв./МВтЧ, но след либерализацията на пазара, вероятно от следващата година, ще зависи от борсата за ток.

Средните пазарни цени в момента са двойно по-високи – около 60 лв./МВтЧ. Така за 4 тераватчаса технологични загуби годишно ще се получават около 40 млн. лв. приходи. Те могат да се заделят за бъдещ реактор, обясни Валентин Николов.

„Дори още днес Министерският съвет да вземе решение за изграждане на нова ядрена мощност, реализацията на проекта ще отнеме поне десет години. Така че нищо не пречи паралелно с процеса по удължаване на срока на експлоатация на V и VІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ да вървят преговори с потенциални инвеститори и осигуряване на българското участие във финансирането“, заяви Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама