Драгомир Стойнев: Митът, че ЕК подкрепя ГЕРБ, е развенчан

17:55, 15 юни 16 / Политика 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Митът, че Европейската комисия (ЕК) подкпрепя ГЕРБ в управленията на европейски средства не е верен.Това се потвърждава и от изявлението на говорителя на комисаря по Земеделие, който излиза със становище, че са спрени само 2 от мерките от бъдещите плащания.

Това коментира членът на изпълнителното бюро на БСП Драгомир Стойнев в Шумен.

Той засегна темата, провокирана от медийна публикация, че Европа спряла близо 1.1 млрд.лв. (550 млн. евро), които трябвало да възстанови на България за вече платени проекти по ПРСР през 2015 г.

Оказва се, че по една програма, по която сега трябва да са основните плащания, имаме две мерки, които са спрени, каза Стойнев.

Той показа писмо от Европейската комисия, в което се сочи, че ЕК не вярва на сертифициращия орган и че има проблеми във Фонд Земеделие, каза Стойнев.

Той отбеляза, че забележките от Европа касаят плащания от 2015 г., които са в мандата на ГЕРБ. Тези плащания ще трябва да бъдат възстановени от българските граждани, каза Стойнев и повдигна въпроса от къде ще се намерят средства.

Това означава ли, че тези разходи са непредвидени и ще имаме по-голям дефицит от планувания тази година, попита социалистът.

Той допусна, че това може да стане чрез нов заем.

Тегленето на заеми е обичайна практика за правителството на ГЕРБ, заяви Стойнев и добави - Кога ГЕРБ ще поеме отговорност и докога друг ще им е виновен.

Драгомър Стойнев коментира и предстоящите президентски избори.

Той заяви, че БСП има сили да участва в надпреварата за държавен глава. В момента в структурите на БСП ще се проведе допитване с два въпроса – Как да участва левицата на вота есента – самостоятелно или в коалиция. Възможно е и да бъде подкрепен кандидат от друга политическа сили или независим, каза Стойнев.



Другият въпрос е свързан с това с кои партии би постигнала коалиция за обща кандидатура БСП.

Въртрешнопартийният референдум ще се проведе от 27 юни до 3 юли. В Шуменско в него ще участват около 3500 членове от 150 местни структури, каза областният лидер на социалистите Тодор Тодоров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама