Още 30 г. ще работят пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

18:22, 15 юни 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С три лицензии за по 10 години ще бъде удължен срокът за експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов по време на годишната ядрена конференция на „Булатом“ и увери, че всички програми се изпълняват в срок.

„Всички обследвания и анализи по пети блок, чийто експлоатационен ресурс изтича през ноември 2017 г., са приключили. До месец предстои да окомплектоваме документацията и най-късно до края на септември ще внесем в Агенцията за ядрено регулиране искането за удължаване на лицензията. По същата програма ще действаме и с шести блок, за него ще имаме повече време и опит и може би ще се справим още по-добре“, обясни Ангелов.

Той допълни, че за шести блок тази година се внедрява по-ефективно гориво и се очаква наесен след годишния планов ремонт мощността на реактора да се увеличи на 104% от първоначалния капацитет. Неговият експлоатационен ресурс изтича през август 2021 г., но лицензията му е до 2019 г.

„АЕЦ „Козлодуй“ осигурява 34% от производството на енергия. За нас удължаването на живота на пети и шести блок е от първостепенна важност“, посочи и енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й от 242 мерки, предвидени в първия етап от програмата за продължаване на срока за експлоатация на двата енергоблока, 55 са изпълнени, а останалите се изпълняват в момента. Във втория етап са предвидени 228 мерки и те също ще бъдат реализирани в предвидените срокове“, увери министър Петкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама