Изобретателят проф. Енчо Попов е предложен за орден „Стара планина“

18:24, 15 юни 16 25 624 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството предлага на президента да удостои проф. Енчо Попов с орден „Стара планина“ – първа степен за изключителния му принос в областта на науката и развитието на електротехниката и във връзка с неговата 80-годишнина, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проф. Попов е изтъкнат специалист и изобретател в областта на електротехниката. Създател е на над 80 различни изобретения със сериозен принос в областта на електрическите машини и с разработките си е надхвърлил световните стандарти за 3-процентна внедряемост на промишлените изобретения. По негова идея в Института по технология на металите е патентовано съоръжението Джетмаг, намерило приложение в промишлеността на редица държави. През 2011 г. проф. Попов патентова свой модел в САЩ, по който американска фирма купува от България най-мощните алтернатори в света.

В последните години проф. Енчо Попов развива активна дейност и в областта на моторалтернатори за минихибридна система за електромобили, електродвигатели за електромобили и хибридни автомобили. През 2012 г. е обявен за изобретател на годината в областта на електрониката и електротехниката, а през 2014 г. е награден с „Кубратов меч“ от Индустриален клъстер „Електромобили“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама