„Кауфланд“: Няма данни отровните печурки да са наши, но изтегляме всички видове гъби (обновена)

18:51, 15 юни 16 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с постъпила информация за натравяне на семейство от трима души, след консумация на култивирани гъби печурки, закупени от хипермаркет на Kaufland България, бихме искали да ви информираме, че на този етап нямаме данни натравянето действително да е предизвикано от продукт, закупен от нашата верига. Това се казва в официално становище на веригата хипермаркети „Кауфланд“ по повод съобщение на здравното министерство, че трима души са в болница след консумация на гъби, купени от тях.

Те уточняват, че въпреки че БАБХ е разпоредила изтегляне само на култивирани печурки, до изясняване на случая в обектите няма да се продават никакви видове гъби. 

По-късно от веригата магазини изпратиха и допълнителна информация, като  посочват, че производителят на гъбите, поставени под възбрана от БАБХ, е полската фирма East Mushrooms SP. z.o.o. Фирмата е сертифицирана по GLOBAL G.A.P. - сертификат за проследяемост на стоката и е е с дългогодишен опит и специализиран доставчик на гъби. Другата фирма доставчик е "Русев и Русев Син" ЕООД.

В периода 11 юни до 15 юни са продадени ориентировъчно 14 000 кг. от поставените под възбрана гъби. Контролът се осъществява изцяло според всички изисквания на БАБХ - наличие на декларация от доставчика, сертификат от производителя, както и чрез визуален контрол.

Ориентировъчното количество гъби, спрени от продажба, е около 6 000 кг.

"Кауфланд" зарежда от този производител от 5 години и до този момент подобни случаи на отравяне не са регистрирани. 

"До този момент няма категорични доказателства, че проблемът произтича от продадени в търговската мрежа гъби. Голямото количество продадени до този момент и липсата на каквито и да е други оплаквания допълват това предположение", завършват от фирмата. 

Двама от пострадалите са настанени в МБАЛ “Александровска”, а третият е в “Пирогов”. Според специалисти в спешния център най-вероятно става вероятно за микоатропиново гъбно отравяне. Животът им не е в опасност. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама