Стефко Бурджиев: До 4-5 години първите русенци ще пътуват с градската железница до Мартен

20:14, 15 юни 16 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Уверени сме, че до 4-5 години първите русенци ще могат да пътуват с градската железница до Мартен". Това заяви днес областният управител доц.д-р Стефко Бурджиев, по време на обществено обсъждане на проект на Прединвестиционно проучване „Подобряване на транспортната достъпност чрез изграждане на градска железница, свързваща централна градска част с района на бившия комбинат за тежко машиностроене, ИПЗ и ЗПЗ, Безмитна зона и Индустриален парк-гр. Русе, гр. Мартен и други населени места“.

На обсъждането присъстваха още неговите заместници Валентин Колев и Станимир станчев, представители на проектантската фирма, изготвила проекта, представители на местните администрации, и неколцина граждани. 

Проектантите отново презентираха идеята за градска железница, реализацията на която ще струва около 26 млн.лв., според предварителните разчети. Тя ще се простира на 16 км., и ще обхваща 5 спирки между Русе и Мартен. Предвижда се и ремонт на ЖП трасе от около 10 км. Ще бъдат закупени 4 дизелови мотриси за нуждите на железницата, с чиято помощ над 2000 човека ще могат да се придвижват в пиковите часове. 

За разлика от областния управител обаче, неговите съграждани бяха по-скептични към идеята, а въпросите им се въртяха около финансовите и социалните аспекти на проекта. Думата взеха Бойко Никифоров и Георги Манев от "Бъдеще за Русе, Мариян Димитров от "Българската левица", и представител на Камарата на архитектите. 

От отговорите на въпросите им стана ясно, че все още не е решено чия собственост ще бъде железницата, тъй като предстои да бъде учредено дружество, което ще изпълнява проекта. Що се отнася до финансирането, очаква се половината от него да бъде от безвъзмездни грантове, ще се търси и публично-частно партньорство. При цена на билета от 1.50 лв. пък е изчислено, че възвръщаемостта на проекта ще е над 11% на година. 

В проекта не са включени заграждения на трасето, тъй като това би оскъпило с около 9 млн.лв. строежа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама