БСП доволни от отказа ни за общ флот срещу Русия, ДПС успкояват: Няма да има война

11:18, 16 юни 16 / Политика 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Напълно подкрепяме отказа от участие в инициативата за съвместен флот с натовски страни в Черно море. Това обяви бившият военен министър и депутат от БСП Ангел Найденов

 

Той коментира появилата се в някои български медии информация, че Анкара е уведомила министерствата на външните и на вътрешните работи, че спира изпълнението на Споразумението за реадмисия на бежанци.

 

Причината била отказът на София да се включи в обща натовска флотилия срещу Русия в Черно море. Разпореждането за прекратяването на споразумението било дадено лично от турския президент Реджеп Ердоган.

 

Найденов разкритикува президента Росен Плевнелиев и военния министър Николай Ненчев, които в последно време предприемали "изобилие от инициативи в сферата на отбраната и военното сътрудничество". Това не било признак за продуктивност, а влизане в спиралата на ескалацията на напрежението в Черноморския регион. 

 

Бившият военен министър определи решението на Турция като не просто оттегляне от един двустранен протокол в случая между Турция и България за реадмисия като резултат от споразумението между ЕС и Турция. 

 

"Това представлява пряко нарушаване на споразумението с ЕС. Това е дълбоко неприемливо”, заяви Найденов и допълни, че до някаква степен то представлява пряка намеса в суверенното ни право на решение в сферата на националната ни сигурност.

 

Депутатът от ДПС и член на парламентарната Комисия по отбрана бе на мнение, че България много пъти е имала предложения за съвместни действия с Румъния в Черно море. 

 

„Не срещу Русия, много ясно трябва да се знае и да се каже, че война с Русия е невъзможна, според мен дори в най-болните амбиции на някои политици. Това няма как да се случи”, успокои Янков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама