Депутатите приеха създаването на агенция "Електронно управление"

11:50, 16 юни 16 / Политика 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентът прие създаването на Държавна агенция „Електронно управление“. Това се случи с приемане на второ четене на текстове от Закона за електронното управление, внесени от Министерски съвет. 

 

В обсега на новата агенция ще бъдат включени електронните удостоверителни услуги, електронната идентификация, мрежовата и информационната сигурност,  инфраструктурата за пространствена информация. 

 

Новата структура ще работи по развитието на електронното управление и ще сътрудничи с институции и компетентни органи на държавите от ЕС, както и с  международни организации. 

 

Структурата и бюджетът на Агенцията ще бъдат определени от правителството. То ще избере и председателя на новия орган. 

 

Новото звено ще бъде създадено на базата на дирекция „Електронно управление“ на транспортното министерство и на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“. 

 

Председателят на държавната агенция ще се назначава от Министерски съвет, като мандатът му ще е за 5 години. Кандидатите за длъжността трябва да имат висше образование степен „Магистър“ и да са с опит минимум 5 години в координирането на проекти в сферата на информационните технологии или електронното управление. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама