Приключи посещението на Клаус Йоханис в Плевен

16:33, 16 юни 16 / Политика 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приключи посещението на президента на Румъния Клаус Йоханис в Плевен, което бе осъществено днес. По време на визитата той отдаде почит пред исторически места в Плевен, Гривица и Пордим, където хиляди румънски воини са се сражавали за освобождението на България по време на Руско-турската освободителна война.

Държавният глава бе посрещнат от кмета на общината Георг Спартански, областния управител Ралица Добрева и председателя на общинския съвет Мартин Митев.

Гостите поднесоха венци и цветя пред мавзолей "Свети Георги Победоносец", след което в предверието на храма бе отслужена панихида от румънски свещеник.

Клаус Йоханис проведе кратка среща с Георг Спартански и в Почетната книга на общината написа, че за него Плевен е символ на героизма на румънските и български воини, дали живота си в името на свободата:

"Много румънски воини и офицери са дали живота си в боевете за освобождението от османско господство при Плевен, Гривица и Пордим. Тяхното име и героизъм остават безсмъртни в историческите страници на традиционно приятелските отношения между нашите народи. Благодаря на град Плевен и на дирекция „Военноисторически музеи” за съхраняването на паметниците на румънската бойна слава"

После президентът на Румъния посети къща-музей "Цар Освободител Александър II", където отдаде почит пред бюст-паметниците на генерал Кристодор Черкез и капитан Николае Мърчиняну Валтер.

Визитата продължи с посещение на Мемориалния парк в Гривица, който в Румъния наричат "Долината на сълзите".

Заключителната част се състоя в Пордим, където държавният глава бе посрещнат от кмета на града в двора на къща-музей „Негово кралско Величество Карол I”.

Там се проведе кратка културна програма с изпълнение на румънска песен. Клаус Йоханис получи благоуханна жива българска роза от областния управител Ралица Добрева и бутилка старо вино "Плевенска гъмза 1925 г." от специалния фонд на Музея на виното в областния град.

Уредникът на музея в Пордим сподели, че градът не е посещаван от румънски президент от 60 години насам.

Директорът на "Военноисторически музеи" - Плевен доц. Милко Аспарухов пък припомни, че армията на Румъния е дала 7500 убити и ранени, като най-много румънски герои са загинали при освобождението на Плевен - 4 500 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама