Рашидов се застъпи за паметника на Бузлуджа, но няма да го ремонтира с държавни пари

17:29, 16 юни 16 / Политика 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не предлагам за нищо и не давам пари за реставрацията на паметника на Бузлуджа. Събрах Съюза на архитектите и Съюза на художниците, за да се реши дали ще се спаси този паметник. Дайте всички заедно да го правим.

Това обяви министърът на културата Вежди Рашидов в парламентарната Комисия по култура и медии. Думите му са в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Иван Иванов дали е вярна появилата се информация, че държавата ще отдели 2,5 млн. лв. за реставрацията на паметника на Бузлуджа.

В края на миналата година арх. Дора Иванова изготви проекта за преустройството на монумента. Иванов посочи, че годишно за реставрация на културни паметници държавата отделя около 500 000 хил. лв. и е недопустимо да се отпуска такава сума за един идеологически паметник.   

"Аз съм първият, който ще извади идеологията от паметниците. Ще защитя паметника, но идеологията - не, защото тя не е моя", това отговори Рашидов. По думите му преди всичко трябва да се изясни първо статутът на този паметник, защото той не е държавен и няма нотариален акт.

"Затова съм събрал всички да видим дали има бъдеще Бузлуджа", обясни той.

Според него идеологиите в България и в която и да е държава, не се привнасят от архитекти, археолози, художници, творци, от паметници и музеи. Идеологиите идвала от политиците.

"Ако има някой потърпевш от комунистическия режим, това съм аз. Не съм ченге, не съм бил член на нито една партия през живота си до ден днешен, не съм обиден на българския народ за Възродителния процес. Решението е на пет човека от политбюро, а не на българския народ - той не ми е виновен за нищо", убеден е министърът на културата.

Той каза още, че не може да позволи дори да си помисли някой да му казва, че един паметник или архитектурна форма е идеология. Рашидов призна, че монументът на Бузлуджа е направен по времето "на някого и е обслужвал конкретно нещо".

"Да, обслужваше една партия - тогава имаше една партия. В момента никой не предлага пари за реставрацията ѝ. Премиерът каза, ако не могат БСП да си ремонтират паметника, да помислим как да няма разруха. Аз също съм да няма разруха в България. Най-лесно се руши", обясни Вежди Рашидов.

Според него някои от най-активните демократи днес са расли в станциите на ЦК на БКП и били приближени на семейството на другаря Живков.  

"Аз съм бил свидетел на това и днес те са демократи. Една част от тях са точно от Реформаторския блок", хвърли обвинението Рашидов, но не пожела да посочи конкретни имена.   

По думите му една партия няма силите да възстанови такъв паметник на културата, а относно предложението арх. Дора Иванова заяви, че тя може да предложи проект не за 2,5 млн., а за 4 млн. лв.

"Едно младо момиче е решило да изкара едни пари", обясни просто той.

Иван Иванов репликира, че според него БСП трябва с дарения или с членски внос да се съобрази с този проект и си го възстанови иначе ще бъде погазена паметта на хилядите жертви на соцрежим. Според него една партия продължава да припознава този паметник на културата като светилище и това, че не го пълни с хора е проблем на големината на тази партия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама