Дискусия с младежи за безопасното управление на мотори организира полицията в Търговище

07:10, 17 юни 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пътни полицаи и ученици от три търговищки гимназии разговаряха как да бъде избегнато рисковото управление на мотопеди и мотоциклети, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  В срещата освен началникът на сектор „Пътна полиция“ гл. инсп. Теодор Тодоров и инспекторът в същия сектор Пламен Петков  участваха и представители на  двата местни мотоклуба „Светкавиците“ и “The riders”.

Инициативата е с цел превенция на пътните инциденти при управление на двуколесни моторни превозни средства в рамките на традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ По покана на ръководството на дирекцията и на сектор „Пътна полиция“ на полицейските служители гостуваха  над 30 ученици от горните класове от три от I СОУ „Св. Седмочисленици“, II СОУ „Проф. Никола Маринов“ и Професионалната техническа гимназия „Цар Симеон Велики“.

Идеята на срещата бе да бъдат обсъдени основните правила за безопасно управление на скутери и мотопеди, интересът към които сред учениците от горните класове е голям.

Партньорите на инициативата от двата мотоклуба  заявиха, че те напълно споделят целта на превантивната проява – със съвместни усилия да се осъществява превенция на евентуално рисково поведение при управление на мотоциклети и мотопеди  с цел ограничаване на предпоставките за сериозни пътни инциденти особено през лятото, когато броят на мотопедите и мотоциклетите по пътищата на страната и в населените места нараства значително.

Акцентът на дискусията бе ориентиран най-вече към рисковите групи водачи – неправоспособни, управляващи след употреба на алкохол, без поставени предпазни каски и предпазни облекла и атрибути, управляващи нерегистрирани по надлежния ред или технически неизправни двуколесни МПС. 

Началникът на сектор „Пътна полиция“ Теодор Тодоров изрази тревога от растящия брой пътни инциденти с пострадали в тях млади хора, когато моторното превозно средство е управлявано от неправоспособен водач. Инсп. Пламен Петков от същия сектор разясни на присъстващите условията за придобиване на 4-те различни категории за управление на двуколесни МПС.

Пламен Цаков и Петьо Петков от двата търговищки мотоклуба, които имат многогодишен опит като мотоциклетисти, разказаха на децата за спецификата на карането на мотор, за абсолютната необходимост водачът и спътникът му да са екипирани с каски и ръкавици по време на движение, и споделиха случаи от дългогодишния си опит със свои познати, претърпели сериозни инциденти с мотоциклети.

Младежите-участници в срещата, бяха запознати с практическите препоръки на „Пътна полиция“ за предотвратяване на пътно-транспортни произшествия с мотоциклети и мотопеди. Бе им представен и кратък филм, визиращ основните причини за настъпване на тежки пътни злополуки с този вид моторни превозни средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама