15% от българите страдат от диабет

07:19, 17 юни 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плевен бе домакин на работна среща на тема профилактика и лечение на диабет. Събитието премина под мотото "Заедно можем повече" и под патронажа на председателя на общинския съвет Мартин Митев.

В дискусията се включиха повече от 100 души с поставена диагноза диабет. Присъстваха още организаторите на форума от Асоциация "Диабет" - Плевен и Клиниката по ендокринология на УМБАЛ ”Д-р Георги Странски” с началник доц. д-р Катя Тодорова, ръководството на Българската асоциация "Диабет" и кметът Георг Спартански.

Георг Спартански акцентира върху желанието на местната власт в Плевен и занапред да подкрепя полезните за здравето на хората неща:

„За съжаление живеем в много стресово и превратно време, което изстисква от нас морални и физически сили и не си даваме сметка за нашето здраве, а след това плащаме скъпо“, каза той в речта си.

Председателя на ОбС Мартин Митев изнесе стресиращи данни за размерите на заболяването, което към момента е покосило около 15% от населението на страната.

"Нужни са много обществени средства за лечение, контрол, както и много усилия от страна на самия пациент и неговото семейство, за да се провежда правилното лечение. Ако се постигне желания контрол и особено ако се поддържа оптимален контрол през целия живот – рисковете за усложнения намаляват многократно", заяви Митев.

Бяха изнесени лекции от специалистите на Клиниката по ендокринология, като първа говори доц. д-р Катя Тодорова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама