Касапниците в САЩ ще продължат, ако не бъде овладяно насилието с огнестрелни оръжия, заяви Обама

07:42, 17 юни 16 / Свят 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Американският президент Барак Обама каза, че ако САЩ не предприемат действия за овладяване на насилието с огнестрелни оръжия и местния тероризъм, касапниците ще продължат, предадe БТА, като се позовава на Ройтерс и ДПА.

"Ако не действаме, ще продължим да виждаме още касапници като тази, защото ще изберем да им позволим да се случват", заяви Обама, след като се срещна в Орландо с оцелели и роднини на убити при най-смъртоносната масова стрелба в съвременната история на САЩ. "Последните две терористични нападения на наша земя - в Орландо и Сан Бернардино - бяха местни", каза той пред репортери. "Ще трябва да направим повече, за да не позволим да се случват такива събития. За това няма да е достатъчна само нашата армия. За това няма да е достатъчна само нашата разузнавателна общност", заяви президентът.

Обама и вицепрезидентът Джо Байдън посетиха Орландо няколко дни, след като роден в САЩ мъж, заявил своята преданост към различни ислямистки групировки, уби 49 души и рани 53 при нападение в нощен гей клуб в града.

Според Обама в САЩ е твърде лесно разстроени или разгневени хора законно да се сдобиват с мощни оръжия като автомата, използван при стрелбата в Орландо. Той поднесе цветя на мемориала в памет на жертвите на нападението. 

Срещите като тази в Орландо станаха доста обичайни за Обама след множеството масови стрелби по време на осемгодишното му президентство.

"Днес отново, както толкова много пъти преди това, хванах и прегърнах опечалени роднини и приятели, а те попитаха: "Защо това продължава да се случва?" И призоваха да направим повече, за да спрем касапницата. Тях не ги е грижа за политиката. Мен също", каза Обама.

По думите му нападенията на т.нар. терористи "вълци единаци" не могат да бъдат напълно предотвратени, но ако сдобиването с бойни оръжия стане по-трудно, могат да бъдат спасени много животи, съобщава БТА.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама