Калфин: Няма заплаха от Русия, това го пишат натовските документи

08:15, 17 юни 16 / Политика 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма заплаха от Русия, това го пишат натовските документи. Toва каза бившият външен и социален министър Ивайло Калфин по Нова в коментар по темата с обща флотилия с българско участие в Черно море.

В четвъртък на обща пресконференция президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев отхвърлиха възможността България да участва в обща флотилия с Румъния, Турция и Украйна в Черно море. По-късно президентът на Румъния, за който Борисов каза, че му е предложил тази идея, обясни, че е имал предвид да се правят учения и не е бил разбран какво иска да каже.

"Удивен съм от безпомощно поведение на държавните лидери особено на президента, който три пъти си смени позицията. Сега изведнъж той подкрепя тази идея, толкова е несериозно, че няма накъде", каза Калфин и допълни, че идеята за флотилия е много стара, почти на 10 години и България никога не е изразявала подкрепа за нея.

"От години имаме национална позиция, която президентът реши да смени, а Ненчев и Митов заявиха, че трябва сериозно натовско присъствие в региона", учудва се Ивайло Калфин.

"Няма смисъл да влизаме в амбициите на Турция, Украйна и която и да е друга държава", заяви бившият външен министър и обясни, че подобна военна част би била доминирана от турските сили и би подлежала на двустранните й отношения с Русия, които са обтегнати.

"Не се знае докъде ще стигне натрупването на напрежение. Не зная какво ще се случи на срещата на НАТО началото на юли", допълни Калфин и заяви категорично, че президентът трябва да отиде с много ясен мандат на тази среща и парламента да му зададе съответните въпроси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама