Оборудването за АЕЦ "Белене" може да ползваме за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", според Делян Добрев

09:18, 17 юни 16 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Имаше идея да се използва оборудването за "Белене", за хрибриден блок. Предпроектно проучване показа, че е възможно. Може да го използваме и за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев по БНТ в коментар за решението на арбитражния съд отсъдил България да плати 620 млн. евро на „Атомстройекспорт“ заради спирането на проекта АЕЦ „Белене“. По информация на българското парите обаче парите са 550 млн. евро.

"Оборудването може да бъде вложено в други проекти в Русия или в трети страни. Тези идеи са по-добри, защото 7-ми блок ще отнеме много време", коментира Добрев и обясни, че тези 550 млн. евро са наплатени фактури към руската фирма, но по думите му съдът е уважил всички наши искания и нито едно на руснаците.

Делян Добрев смята още, че тази ситуация няма да успее да дебалансира енеретиката, защото срещу сумата ще получим оборудването. "До миналата година губеше НЕК по 800 млн. тогава това не ни притесняваше", попита реторичено той.

"Това, което се случва, е че плащаме сметката на Румен Овчаров и тройната коалиция от 2008 г. Те са превели аванс с ясното съзнание, че парите не могат да бъдат платени", каза още бившият енергиен министър.

Той обясни, че е е намерик копие на доклад, който е унищожен, в който се казва, да не се превежда аванс на руската фирма и вместо да се отложи плащането, тройната коалиция е гласувала 300 млн. лв на Министерски съвет, преведени са на БЕХ, после на НЕК, като с една част се е платило за Цанков камък, а другата е преведена на „Атомстройекспорт“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама