Първи национален средновековен събор „Мадарски конник” ще се проведе в Мадара

09:18, 17 юни 16 25 564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първо издание на Национален средновековен събор „Мадарски конник”, ще се проведе на Територията на НИАР „Мадара” на 25 и 26 юни, съобщават организаторите.

В него ще вземат участие реконструктори и любители на историята от цялата страна, като стремежът ще бъде участници и посетители да се доближат максимално до средновековния начин на живот, да се запознаят гостите с бит, облекло, кухня, занаяти,ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи.

Организатори са Община Шумен ,РИМ Шумен, НД Традиция - РК Шумен и Кметсво с. Мадара

Мястото и времето на провеждането на събора не са избрани случайно. Мадара е обитавано място повече от 5000 години. Скалите и водата тук са били свещени и магически за траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани. Тук са се преплитали пътищата на религии, народи и култури. А времето- непосредствено след Еньовден - древния празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си християнство, езичество и губещ дирите си в предисторически времена. Във връзка с него ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди - народни, християнски и езически, връщайки ни към корените, към оная българска древност, изгубена във времето, в които би трябвало да потърсим сила и опора за да не се изгубим като народ.

В основната програма са включени няколко представяния - спектакълите „Създатели на Българската държава”, „Шишмановия надпис” и др.

Предвидени са и различни демонстрации като боравене с хладно историческо оръжие - меч, сабя , копие, щит, боздуган, брадва. Стрелба с лък по мишена, хвърляне на копие и брадва, боравене с бич.

Посетителите ще могат да чуят лекции, изнасяни от участниците на теми въоръжение, бит , облекло, обичаи.

Ще бъдат представени и различни средновековни занаяти като грънчарство, металопластика, монетосечене, сарачество, дърворезба, тъкачество, ковашка работилница,пекарство, средновековна кухня и питиета, шапкарство и др.

В събора ще вземат участие представители на НД „Традиция”- Шумен, Велико Търново, Велики Преслав, Добрич, Сдружение „Авитохол” – Варна, СНЦ „Крумъ Страшний” – Шумен, Родолюбивий комитет „Крум Страшний” - Шумен, патриотичен клуб „Възраждане” – Търговище.

По същото време на Територията на НИАР „Мадара”, непосредствено до археологическата база се провежда Ежегоден фолклорно-музикален събор във връзка с годишнината от обявяването на Мадарския конник за глобален символ на България. Мероприятието е организирано от Кметство с. Мадара и НИАР „Мадара”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама