Синдикален лидер обвини завършващите Шуменския университет учители, че не знаят български

09:23, 17 юни 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Младите учители идват неподготвени в системата на образованието, а част от тях дори не знаят добре български. Тези констатации направи синдикалният лидер на учителите Янка Такева, цитирана от Topnovini.bg - Шумен. "Имаме претенции към 90% от учителите, които излизат от университетите, особено от Шуменския университет, където излизайки учителите не знаят български. По закон и по конституция официалният език, на който се държат матурите, е български. Не може да обясняваме българска история, география, литература на турски език", каза Янка Такева пред журналисти.

Тя добави, че висшите учебни заведения в цялата страна работят по стари програми за подготовка на учители и така кадрите, които излизат от тях не са подготвени за работа в школата.

Не може човек на 500 километра от университетa да прави коментар на кадрите ни. Това заяви в отговор на Янка Такева ректорът на ШУ „Епископ Константин Преславски” проф. Георги Колев. Разбирам да е становище на областния управител или на областните управители от региона. Или да е на шефовете на регионалните образователни инспекторати – Варна, Шумен, Силистра, Добрич, Търговище, Разград. На хората, които реално ползват продукт на ШУ, каза проф. Георги Колев.

Няма да влизам в полемика или обяснителен режим – не може човек на 500 километра от университета да дава оценка. Още повече едно е на теоретично ниво да имаш представа от педагогическите кадри, друго е с тях да работиш, завърши коментара си ректорът.

Немалка част от студентите, които излизат с педагогическа специалност от Шуменския университет завършват в колежа в Добрич. Колежът е към ШУ „Ерископ Константин Преславски” и е приемник на Института за детски и начални учители, създаден през 1972 година. В него се обучават  годишно около 300 студенти в 3 професионални направления по 5 специалности: Информатика и информационни технологии, Начална училищна педагогика и информационни технологии, Начална училищна педагогика и чужд език, Предучилищна педагогика и чужд език, Растителна защита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама