Десетки на протест заради Карадере, Павлова категорична, че няма да се строи

09:46, 17 юни 16 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки се събраха на протест пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Хората скандираха „Искаме природа, а не бетон“. Повод за протеста е приемането на нов устройствен план на община Бяла, който според природозащитниците ще разреши застрояването на плажа на Карадере.

„Искат да разделят плажове като Карадере на части, да им сложат нови имена и да ги застрояват на парче“, обясниха протестиращите. По време на демонстрацията под прозорците на МРРБ, в сградата зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков даде пресконференция, на която заяви, че преди да бъде одобрен новият устройствен план ще мине през редица обществени обсъждания.

Организаторите от „За да остане природа в България“ обаче не вярват, като дадоха пример със ситуацията на плажа на Иракли, където вече има платена зона с чадъри и шезлонги.

От своя страна, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова коментира казуса в личния си профил във Фейсбук. Ето какво написа Павлова:

„Не отговаря на истината твърдението, че предстои подписване на заповед за допускане изработването на Общ устройствен план на Община Бяла. Разпространената информация е невярна и манипулативна.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството многократно е изразявало принципната си позиция, че е наложително общините на територията на страната да разполагат с актуални общи устройствени планове /ОУП/, които да определят устройствената политика за развитие на територията в дългосрочен период – с хоризонт 20-25 г., като гарантират опазването на природната среда и съхраняват недвижимите културни ценности. Министерството подпомага финансово общините при изработването на ОУП."

Министърът посочва, че заданието за проектиране се съгласува със Закона за културното наследство, МОСВ и Министерство на културата, преди да бъде одобрено.

"Задължително изискване на МРРБ при изработването и приемането на ОУП на Черноморските общини е съобразяването им с приетите специализирани карти и отразяване на границите на морските плажове. Морските плажове са изключителна държавна собственост и върху тях не се допуска застрояване. Такова изискване към ОУП ще бъде включено в заданието за проектиране преди неговото одобряване от министъра на регионалното развитие и благоустройството", обяснява още Павлова.

Лиляна Павлова обяснява още, че "промяна на предназначението, начина и характера на застрояване на поземлените имоти, за които е налице одобрен подробен устройствен план, се допуска само за изграждането на обекти - публична държавна собственост или публична общинска собственост, както и с цел защита на обществени интереси - опазване на околната среда и на човешкото здраве, опазване на земеделски, горски и защитени територии и защитени зони".

„Въпреки наличието на ясна законова разпоредба това изискване ще бъде включено в заданието за проектиране. В допълнение следва да се има предвид, че издаването на разрешения за строеж на обекти от по-ниските категории е от компетенциите на местните власти“, пише още регионалният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама