Мобилно приложение дава възможност на гостите на НИАР “Мадара” сами да бъдат свои гидове

10:57, 17 юни 16 / Култура 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ново мобилно приложение – трекинг маршрут за територията на Национален историко-археологически резерват „Мадара” вече е достъпно на официалната интернет страница на Регионален исторически музей – Шумен. Това съобщиха от културния институт.

То позволява, чрез достъп през интернет с мобилни устройства като смартфони, GPS, таблети, да се следва определен маршрут, водещ през основните забележителности на резервата и дава възможност на гостите сами да бъдат свои гидове.

Средно подготвен турист може да премине и разгледа маршрута в Национален историко-археологически резерват „Мадара” в рамките на 2 до 4 часа. В приложението са указани по-голямата част от забележителностите със своите названия – скалните феномени „Самотницата”, „Процепа” и „Сухия водопад”, няколко пещери-светилища от времето на траки, римляни и прабългари, средновековни скални гробници и църкви, монашески килии, Мадарската крепост, и разбира се самият барелеф „Мадарски конник”. Придвижването става както по алейната мрежа в обекта, така и по поддържана и маркирана еко пътека в горската и планинска част на маршрута.

Предстои и изготвянето на няколко допълнителни маршрута, чиято цел е да обхванат напълно територията на резервата и всички негови забележителности.

Екипът на Регионален исторически музей – Шумен вярва, че това допълнително удобство ще привлече още посетители към Национален историко-археологически резерват „Мадара” – любители на българската история и природа.

Приложението може да се види на следните линкове - http://museum-shumen.eu/bg/museums-and-reserves/madara/ и https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1qNOkwGLpOK0dHztMSP_BTRr4DMM.

Трекинг (trekking или trek) в буквален превод означава пешеходен туризъм в район, чийто профил се характеризира като планински. От 20 години дефиницията на това понятие постепенно се разширява и вече под това название стои следното описание: планински пешеходен преход, с ясен маршрут и времетраене от няколко дни (задължително повече от един), с преспиване в биваци. Всъщност, трекингът може да бъде описан коректно като голям пешеходен туристически поход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама