Старозагорският ученик, който върна изгубена пенсия: Направих това, което всеки трябва

11:10, 17 юни 16 25 702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Не се чувствам герой. Направих  това, което всеки трябва да направи”, каза днес Иво Банков, десетокласникът от Стара Загора, който върна изгубена пенсия от 150 лв. за неличимо болен човек.

„В сряда, свърших училище около 13 часа, тръгнах по улица „Августа Траяна” и видях на земята сгънати банкноти. Бяха три по петдесет лева”, разказва ученикът от Природо-математическа гимназия „Гео Милев”. Прибрал се вкъщи и се замислил, какво да прави. „Парите не са мои, а някой сигурно има нужда от тях”, помислил младежът. Обадил се на родителите си, те му казали да изчака малко и да следи социалните мрежи, дали някой няма да ги потърси.

Вечерта във Фейсбук ученичката Емилия Вълчанова, сподели, че баба й е загубила пенсия от 150 лв. в района на Математическата гимназия.

„Видяхме, че всичко съвпада и се обадихме на момичето. Зарадвах се много, няма значение на кого са парите, важното е, че ги върнахме”,  обяснява  момчето. Разбира се, че щял да занесе парите в полицията, ако не съвпадали данните, които Емилия оповестила.

„Парите са от пенсията на дядо ми, който от година и половина е болен от рак. Баба е безработна и затова много се стресна от загубата”, разказва Емилия. Отначало хората, които прочели поста й, били песимистично настроени, че парите ще се намерят. Някои предложили да съберат сумата, дори била насрочена среща в центъра на Стара Загора, който иска да даде. След като се разбрало, че са намерени, вълна от аплодисменти за Иво, заляла стената й.

„В 8 часа вчера се срещнахме пред гимназията и Иво ми даде парите. Отидох до фирмата, където баба помага, за да я зарадвам.  Тя се развълнува много. То бяха прегръдки, благодарности към хората и т.н.”, обяснява Емилия. В 17 часа 66-годишната Веселина Георгиева се запознала лично с момчето. „Аз бях много щастлива, защото това са парите за инжекции на дядо, толкова е хубаво, че има добри хора”, споделя Емилия. Тя е ученичка в Гимназията с преподаване на руски език „Максим Горки”.

Иво  Банков учи в 10 б клас, специалност „Информационни технологии, математика и английски език”.  Съучениците му, като разбрали за случката го поздравили. Момчето заляга над уроците и мисли да продължи обучението си в областта на математиката, мениджмънта или архитектурата. Баща му работи в Министерство на отбраната, а майка му в частна фирма. Учили са го да бъде честен и добър  човек. Преди четири месеца намерил мобилен телефон, свързал се с момичето, което го загубило, и го върнал.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама