АБВ иска парламентът да даде мандат на Плевнелиев за среща с НАТО на най-високо равнище

11:17, 17 юни 16 / Политика 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
АБВ иска парламентът да даде ясен мандат на президента Росен Плевнелиев за срещата на най-високо равнище на НАТО през юли. Причината заискането им са намеренията за нови военни формирования в Черно море и политиката за отбрана и сигурност.

"Не смея да мисля какво би се произвело като новини от българската страна, ако няма такъв мандат", коментира лидерът на АБВ Георги Първанов в парламента. По думите му речта на президента Плевнелиев пред Европейския парламент е провокативна и неотговаряща на националния интерес на България.

Според Първанов и друг път се е случвало парламентът провежда дебати за даване на мандата надържавния глава по определени въпроси. По думите му е нужна пълна координация на институциите, когато трябва представим българската позиция на най-високо равнище.

Той припомни, че АБВ е имала стара идея за приемане на проектодекларация за ненамес на българската страва във военни действия и недопскане българската териотрия да бъде използвана за провокативни такива, както и за военни действие по отношение на съседни страни, в това число и Русия. Тя е внесена на 10 февруари 2015 г., а по думите му е актуална в последните дни. Първанов обяви, че няма нищо по-естествено парламентът да приеме декларация и изрази надежда тя да бъде приета с консенсус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама