Столичната община мисли да прави нова балнеоложка зона в Банкя

12:03, 17 юни 16 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столична община и район „Банкя“ ще насочат усилията си към създаването на нова балнеоложка зона на курорта в полите на Люлин планина. Това обяви кметът на Банкя Рангел Марков по време на Балканска кръгла маса, посветена на иновациите в спа и уелнес индустрията.

„Съществуват обективни предпоставки за това пред Банкя да се открият нови хоризонти. Общата територия на тази зона е 350 дка и след нейното урегулиране ще бъде създадена възможност за привличане на инвестиции, свързани с водолечение, тъй като се предвижда създаването на две връзки със съществуващите каптажи с минерална вода“ обясни Марков .

Той поясни, че е налице е необходимият воден ресурс, тъй като общият дебит на минералните водоизточници е 25 л/сек. В момента от тях за балнеолечение и за бутилиране на минерална вода „Банкя“ се използват 7,5 л/сек. Остават свободни 17,5 л/сек, които могат да се използват в бъдещата балнеоложка зона.

„Зоната е едновременно близо до „Пътеката на здравето“ и най-богата на билки Люлин планина, а така също и до обновения център на града, където със създаването на новата пешеходна зона, възможностите за приятно прекарване на свободното време са чувствително нараснали“, каза още кметът на Банкя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама