До 35 секции за гласуване в чужбина, реши парламентът

12:17, 17 юни 16 / Политика 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите гласуваха на първо четене предложението на управляващото мнозинство за промени в Изборния кодекс. То бе подкрепено със 111 гласа „за“, 35 „против“ и 21 „въздържали се“, предаде репортер на София Topnovini.bg. Както и в правната комисия, всички останали 6 законопроекта бяха отхвърлени от народните представители.

С новите предложения, внесени от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок, се въвежда максимален брой секции за страни в чужбина – до 35. Това важи както за държави в ЕС, така и за трети страни. Ще са необходими обаче 60 заявления за разкриването на изборна секция в чужбина. Друга промяна има и в изискването за образуване на кметство и за избор на кмет - от 400 на 350 души население.

Отцепникът Георги Кадиев заяви в отрицателен вот, че българи в България са настроени срещу българи в чужбина. „Омерзихме българите“, посочи Кадиев. Неговият законопроект за промени, изготвени от омбудсмана Мая Манолова, беше отхвърлен с 8 гласа „за“, 105 „против“ и 51 „въздържали се“.

Дебатите продължиха малко над 2 часа. По време на тях Четин Казак от ДПС заяви, че вече било гласувано недоносчето на Изборния кодекс под натиска на ПФ, а сега противно на препоръките и на Венецианската комисия, която препоръчва 1 година преди избори да не се правят промени в ИК, отново са се заели да променяме, за да се угоди на „този или онзи малък колаиционен партньор, който иска да си запише една червена точква в предизборната си кампания“. „Отново се размахват мантрите на някаква потенциална заплаха и се изтъкват аргументи, свързани с националната сигурност. 26 години с какво беше застрашена нашата национална сигурност? Те са пълноправни български граждани“, подчерта Казак. „За“ промените на ДПС гласуваха 24 депутати, „против“ бяха 94, а 47 се въздържаха.

След гласуването на този законопроект лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че гласувал против, защото му омръзнало една политическа партия да си измива ръцете с ПФ. „Не помня някой да е извивал ръце. Ръце извива ДПС вече 26 години. Под формата да защитим правата на гражданите, това е стъпка към деизинтеграция на България. Да въедем майчин език, означава да рушим конституцията. Българите напускаха заради вас, заради целия грабеж, който се случи“, обърна се патриотът към ДПС.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева се обърна към БСП, като посочи, че винаги, когато правят Изборен кодекс, ги бият.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев посочи, че искамт разширяване на правата на българските граждани в чужбина чрез реално представителство в 32 избирателен район „Чужбина“. „Предлагаме въвеждане на динамичен мандат. Това е можещ инструмент за увеличаване на активността, защото ако в един район се гласува повече, то той ще има и повече народни представители. Искаме много повече български граждани да гласуват. Няма отговори как въвеждаме ристрикции на Турция и електронно гласуване. Това ясно означава, че това мнозинство няма да приложи електронното гласуване“, категоричен бе Кънев. Неговият законопроект бе отхвърел с 22 гласа „за“, 110 „против“ и 36 „въздържали се“.

Предложението на БСП за това избори и референдум да се провеждат в два последователни дни и да се отмени електронното гласуване също не мина.

Припомняме, че заради патриотите бяха направени последните промени в Изборния закон, които предвиждат секции да бъдат разположени единствено в дипломатически представителства. По тяхно предложение беше и въвеждането на задължителното гласуване. Това предизвика протести в чужбина и страната, както и вето на президента Росен Плевнелиев, което бе пренебрегнато от депутатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама