Нов транш от 7.5 млрд. евро за Гърция

12:17, 17 юни 16 / Свят 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) на свое заседание днес одобри отпускането на транша от 7,5 млрд. евро на Гърция. Средствата по него ще бъдат преведени следващата седмица, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

По-специално ЕСМ е одобрил деблокирането на втория транш от финансовата помощ в обем от 10,3 млрд. евро, от които 7,5 млрд. евро ще бъдат изплатени веднага, за да бъдат финансирани заемните нуждите на Гърция и да бъде покрита една част от просрочените задължения на държавата. Става дума за първата част от втория транш в рамките на третата програма за макроикономическа помощ за Гърция, чийто обем е 86 милиарда евро

Останалите 2,8 млрд. евро ще бъдат предоставени на Гърция, след като правителството на страната изпълни редица изисквания на кредиторите, се казва в съобщението на ЕСМ.

След днешния превод, общата финасова помощ за Гърция в рамките на третия спасителен пакет възлиза на 28,9 млрд. евро, а от началото на гръцката криза конкретната сума е 170,7 млрд. евро.

Ръководителят на ЕСМ Клаус Реглинг каза, че днешното решение представлява признание за това, че гръцкото правителство е изпълнило поетия ангажимент да реализира на практика съществени реформи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама