Започна археологическата школа на крепостта Ряховец

12:20, 17 юни 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първата в България археологическа школа за ученици започна на крепостта Ряховец. Деца от различни възрасти имаха уникалната възможност да се запознаят на място с работата на археолозите и да вземат участие в проучването на част от миналото на своя град. В първия ден на инициативата участие взеха 16 деца от VI, IX и XI клас на СОУ “Вичо Грънчаров“ от Горна Оряховица.

Ръководителят на обекта Илиян Петракиев и зам.-ръководителят Мая Иванова имаха задачата да запознаят учениците отблизо с науката археология. Децата се влючиха в нагледни уроци по изготвяне на план-квадратна мрежа, измервания с нивелир, описване и рисуване на разкритите находки. С най-голям ентусиазъм, естествено, бе прието участието в разкриването на археологически структури.

Организирането на инициативата е дело на Община Горна Оряховица, Горнооряховския исторически музей и екипа, който за втора поредна година провежда редовни теренни проучванията на крепостта. Дейното участие на учениците в археологическа школа „Ряховец 2016” бе отличено със специални дипломи, изготвени и връчени от научните ръководители. През следващата седмица в археологическото училище на крепостта ще се включат ученици от СОУ „Георги Измирлиев” Горна Оряховица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама