Изложба в Разград ще покаже последните открития в Сборяново

13:35, 17 юни 16 / Култура 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалният исторически музей в Разград ще представи изложбата „Могилите на Котела. Последни открития в Сборяново”. Експозицията ще бъде открита на 24 юни от 17.30 часа в експозиционната зала на Интерактивния музей, съобщават от културанта институция.

Посетителите ще могат да видят оригиналните находки открити в шест могили от Западния и Източен некропол в резервата. Ще бъде експониран и златния Пегас открит в землището на с.Вазово, община Исперих.

В рамките на събитието ще се състои и официално връчване на наградата „Анание Явашов“ на проф. Диана Гергова. Наградата се връчва официално на  церемония в Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура - 24 май, но проф. Гергова не можа да присъства на тържеството заради ангажименти в чужбина. Отличието се присъжда за високи резултати в областта на научните изследвания, съхраняването и опазването на историческото наследство на Разград и Лудогорието, и за значителния ѝ принос в изследването и популяризирането на културата на гетите в Разградския регион. Повече от 35 години проф. Гергова посвещава на проучването на културата на Гетите в района на Археологическия резерват „Сборяново”. С многобройните си публикации и изяви на научни форуми в страната и чужбина тя системно популяризира културното наследство на Разградския регион.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама