53 млрд. долара губи икономиката от тероризма, наблягат на сигурността в развитието на туризма в Дунавския регион

14:09, 17 юни 16 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 53 млрд. долара са загубите за световната икономика от тероризма през 2015 г., съобщи днес в Русе министърът на туризма на България Николина Ангелкова. Тя уточни, че данните са на Американския съвет по международни въпроси.

В тази връзка днес в Русе се проведе международна конференция, по време на която се е обърнало особено внимание на темата за сигурността, като основната тема е „Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион“.

Във форума се включиха още комисарят по регионална политика на Европейската комисия Корина Крецу, вицепремиерът и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Василе Динку, кметът на Русе Пламен Стоилов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и Национален координатор по Дунавската стратегия Деница Николова, посланици на страни от Дунавския регион, народни представители, кметове и областни управители, представители на органи по сигурност на страни от Дунавския регион, представители на ЕК и др.

Обсъдени са редица мерки за подобряване на сигурността в региона, включващи засилването на трансграничното сътрудничество и координация между различните отговорни институции в Дунавските държави, отчете еврокомисар Крецу.

Министър Ангелкова бе категорична, че може да се намери баланс и между проектите за подобряване на корабоплаването и запазването на биоразнообразието по реката.

Междувременно стана ясно, че само в рамките на Оперативна програма "Региони в растеж" от настоящия програмен период са предвидени по около 100 млн. евро за проекти в областта на туризма за България и Румъния. Уточнено бе, че за развитие на този важен за икономиките на двете държави отрасъл могат да се използват и редица инструменти на трансграничните програми. Финализират се и анализите за кампанията за т. нар. бранд "Дунав", който да промотира възможностите за туризъм в този регион.

По отношение на очакваното туристическо лого на България се очакват съвсем скоро резултати, като ще се избира измежду настоящите предложения. Предстои и надграждане на отчетения като много успешен проект за популяризиране на 50 по-малко познати дестинации в България.

Отчетените бяха добри новини и по отношение на ръст на туристопотока между България и Румъния. Над 1 млн. туристи от северната ни съседка се очакват през тази година, като по-голямата част от тях се очакват именно през лятото на родното Черноморие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама