Горанов бил твърдо против вдигането на заплатите на инспектората към ВСС

14:37, 17 юни 16 / Политика 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финансовият министър Владислав Горанов за пореден път атакува съдебната власт с обвинения за липса на финансова дисциплина и съмнения за раздути щатове. След като преди време Горанов заформи скандал със заплатите на магистратите, сега той се е огледал в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), който с получените нови правомощия, настоява и за увеличаване на служителите, пише „Правен свят“.

От стенограмата на последното заседание на Министерския съвет става ясно, че Горанов е твърдо против увеличаване на администрацията на ИВСС, което е предвидено в проекта на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Именно при приемането на проекта в Министерския съвет в сряда, Горанов изрично си е отбелязал параграфа, засягащ инспектората и иска от правосъдния министър Екатерина Захариева обяснения за увеличения щат.

В момента според ЗСВ числеността на администрацията не може да надвишава два пъти и половина броя на инспекторите, включително и главния инспектор, които общо са 11. Промените обаче предвиждат администрацията да не надвишава 4 пъти инспекторите. Наскоро главният съдебен инспектор Теодора Точкова сподели, че по техни разчети са необходими още 63 бройки за служители – 19 в общата администрация и 44 експерти. Горанов твърди, че не вижда аргументация за разрастването на администрацията. От стенограмата е видно, че Екатерина Захариева пък горещо защитава тези предложения за ИВСС, въпреки че в последните седмици Теодора Точкова остро критикуваше министерството, защото не прие предложените от нея корекции в проекта за ЗСВ и го обвини, че не е успяло да направи дори редакционен прочит на законопроекта.

Пред Горанов правосъдният министър е посочила петте нови правомощия на ИВСС и обяснила, че след като специализираната администрация се увеличи, няма как това да не стане и с общата, защото работата е свързана. След това обяснява на финансовия министър, че новите функции на инспектората са свързани и с повече дейности и за общата администрация.

"Например, проверките на декларациите, IT, поддържане на система. Това е максималната бройка по закон, тя е фиксирана", казва Захариева, като има предвид, че администрацията не може да надхвърля 4 пъти броя на инспекторите, но това не означава, че трябва да изпълни бройката.

Тук обаче Горанов репликира: "Моят опит при работата със съдебната власт е, че всичко, което им е опция по закон, го уплътняват, че даже и повече."

След забележка на Захариева, че това зависи от годишния бюджет.

"Този дебат не го води правосъдният министър, винаги е лош финансовият, затова всички такива "подобрения" в законите винаги много подозрително ги гледам от гледна точка на фискалната дисциплина", отговаря Горанов.

По време на дискусията Захариева припомня, че предложението на министерството е било за по-малко увеличение на служителите, но становището на ИВСС било добре аргументирало и се стигнало до тази бройка. Владислав Горанов обаче е непреклонен.

"Четох становището, не мога да го определя като толкова ясно аргументирано, колкото вие сте го приели, но добре – този дебат ще продължи в друг формат очевидно, защото не приемам, че досега нищо не се е вършило от инспектората и сега едва ли не трябва да се удвои администрацията, за да се реализират функциите. Но да видим.", казва финансовият министър.

Освен за щата на ИВСС, той се възпротивява и на заплащането на експертите там. В момента ЗСВ предвижда заплащането им да е равно на заплатата на един районен съдия. В новия законопроект обаче е предвидено, че заплатите им не трябва да са по-малки от тези на районните съдии и да не са по-големи от заплатата на окръжен съдия. По този повод Горанов казва, че не разбира как ще става определянето на заплатите и изразява опасение, че това може "да доведе до механично и автоматично увеличение на възнагражденията без особена добавена стойност."

През целия дебат премиерът Бойко Борисов запазва дистанция, като няколко пъти благодари на Екатерина Захариева за свършената работа, но в същото време не упреква и Горанов.

"Още веднъж благодаря, защото знам какви усилия струва да се направи този закон, да се съгласува, да се изговори, да се приеме, да се подкрепи от всичките звена. Аргументите на господин Горанов, разбира се, са правилни, защото имаме горчив опит, обикновено в края на годината, когато десетки милиони се искат повече, не милион или два. Така че, от тази гледна точка го разбирам и него", казва Борисов.

Докато правосъдният министър разяснява противоречията по законопроекта с Висшия съдебен съвет и изразеното изцяло отрицателно становище, премиерът пък показва, че изобщо не иска да бъде замесван в тези спорове.

"Моля ти се, не ни въвличай в тези спорове. Моля ти се!", казва Борисов.

Вицепремиерът Меглена Кунева заявява твърда подкрепа за законопроекта и обещава той да получи "енергична подкрепа" от Реформаторския блок, а не само от част от партиите в него, каквато вметка прави по време на разговорите Бойко Борисов. Кунева обаче поставя спорния въпрос с атестирането на инспекторите и дали то да се извършва главния инспектор, или от ВСС. Категоричната позиция на Екатерина Захариева е, че няма как съдебният инспектор да ги атестира, а това трябва да правят колегиите във ВСС.

След края на дискусията по ЗСВ, Министерският съвет приема и допълнителни разходи, като по бюджета на съдебната власт са отпуснати 200 000 лева на прокуратурата за доставка на микробуси с повишена проходимост. По този въпрос обаче финансовият министър не е имал забележки, въпреки че по думите на Борисов, "три дена си къса ризата, припада и се моли" относно отпуснати 3 милиона лева за стадиони в Русе, Варна и Горна Оряховица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама