Интерактивен експозиционен център на Трапезица ще представя историята на Търновград

14:59, 17 юни 16 / Култура 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интерактивен експозиционен център на Трапезица ще представя историята на Търновград и Второто българско царство. Създаването му е част от проекта на Министерството на културата за социализация и частична реставрация на средновековната крепост.  

В превръщането на крепостта Трапезица в туристически обект се влагат близо 3 милиона лева, дарени от фондация „Гейдар Алиев” /Азербайджан/. Освен оформянето на експозиционния център, вече са реставрирани  част от северната крепостна стена и три средновековни църкви. Изградена е близо 1 километър алейна мрежа между горната станция на фуникуляра, църквите и южната кула. Под хълма се създава прилежаща инфраструктура – улици, паркинги, тротоари и озеленяване.

Вчера екип от Агенция „Пътна инфраструктура” видя на място нуждата от защитни съоръжения и конструкции, за да не се свличат скални отломки от хълма Трапезица върху републиканския път за кв. Асенов и Арбанаси. Община Велико Търново вече е представила пред АПИ готов проект за изграждането им. Експертите пристигнаха по спешност в старопрестолния град, след като  Лиляна Павлова бе запозната със сериозните проблеми, които свлачищата причиняват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама