Путин призова за затопляне на отношенията с Европа, а ЕС удължи санкциите срещу Русия

15:39, 17 юни 16 / Свят 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За възстановяване на отношенията с Европейския съюз призова руският президент Владимир Путин по време на речта си по време на икономическия форум в Санкт Петербург. Според него може да се започне като се направят групи от специалисти, които да очертаят бъдещите стъпки на развитие на отношенията. Той обаче предупреди, че този мач "не може да се играе на една врата".

"Готови сме на среща с нашите европейски партньори и както винаги сме изключително отговорни. Както казва народът "не държим карез", каза от трибуната на форума Путин. Според него има огромен потенциал в разширяване на икономическото сътрудничество между Евросъюза и Евразийския съюз. Проектът Евразия е открит за ЕС, а наш най-ключов партньор си остава Европа, изтъкна президентът.

Путин покани Китай, Индия, Пакистан, Иран и страните от ОНД да разширят сътрудничеството си с Евразийския икономически съюз.

Геополитическото напрежение в срета, чието възникване е свързано с икономическата неопределеност, може да се засили и дори да бъде изкуствено провокирано. Държавният глава допуска, че противоречията между страните да са изкуствено провокирани.

Докато руският президент говореше от трибуната на икономическия форум в Санк Петербург ЕС обяви, че удължава санкциите срещу Русия за още една година, въведени заради анексирането на Крим. Евросъюзът продължава да осъжда незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация и остава ангажиран с пълното прилагане на своята политика на непризнаване, се припомня в решението на представителите на правителствата в Брюксел.

Този пакет от санкции е различен от тези, свързани с руската подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Продължените автоматично днес ограничителни мерки се прилагат спрямо лица и фирми от ЕС, които преди анексията са действали на територията на Крим и Севастопол.

Откакто Кремъл ги обяви за руска територия, ЕС забрани оттам да се внасят стоки, да се правят европейски инвестиции, да се предоставят туристически услуги, износ на някои стоки и технологии в секторите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката и свързани с търсенето, проучването, и добива на нефт, газ и минерални ресурси.

Решението за санкциите се взима единодушно от 28-те държави от ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама