Инспекцията по труда започва проверки по строителните площадки в София

15:48, 17 юни 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главна инспекция по труда започва масови проверки на строителните обекти на територията на София. Това съобщиха от пресцентъра на надзорния орган.

Екипи ще обикалят обектите дори в извънработно време, а също и през уикенда. Целта е да бъдат обхванати повече обекти в проверките, като са включени екипи от три дирекции - Главна дирекция "Инспектиране на труда" и дирекциите "Инспекция по труда" София и София-област. Новата организация с повече проверяващи екипи в София е създадена, защото има данни за сериозно раздвижване при строителството на сгради.

Целта на проверките е да се установи дали са осигурени здравословни и безопасни условия на труд, дали се работи без трудов договор и дали има нарушения, свързани с работното време.

Предишни проверки на инспекцията показват, че в строителството най-често се констатира неподходящо обезопасяване или пълната липса на такова на отворите на строителните и конструктивните елементи, на изкопите, на мостчетата за преминаване, на площадките за складиране на материали и т.н.

Това засилва риска от падане от високо или от удар от падащи предмети. Не е организиран редът и чистотата, както и складирането на строителните отпадъци на обекта, което е предпоставка за спъване, подхлъзване и падане.

Допуска се разполагането на земна маса, строителни материали, съоръжения и др., както и движението на строителни машини, в опасна близост до ръбовете на изкопите, което създава риск от свличане на земни маси. Не се обезопасяват кабелите за захранване на временните ел. уредби, което може да доведе до нарушаване на изолацията им или до спъване и падане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама