Обвиненият за убийството на Сашо Японеца: Вие как бихте действали при насочено срещу вас оръжие

16:11, 17 юни 16 25 549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Вие как бихте действали при насочено срещу вас оръжие“. Това бяха единствените думи, които изрече Тодор Славов в съдебната зала. Днес в Бургаския апелативен съд се гледа искането за промяна на мярката за неотклонение на обвиняемия. Адвокатите му поискаха от „задържане под стража“ тя да се промени на „домашен арест“.

Както вече стана ясно, Славов е обвинен в убийството на гарда на Митьо Очите - Александър Алексиев-Сашо Японеца.

„Клиентът ни е действал в условията на насочено оръжие. Дори да приемем, че той е превишил тези предели, това не се наказва с лишаване от свобода повече от 10 години. Презумпцията на този тежък член 63 от НК няма как да важи и тогава трябва в делото да има доказателства, че клиентът ни ще се укрие или пък ще извърши ново престъпление. В делото няма подобни доказателства, просто се предполага на основание на Закона. Това ни е възражението във връзка с текста“, заявиха защитниците на Тодор Славов.

Те недоумяват откъде са се взели доказателства относно твърденията, които по-рано Сотир Цацаров коментира, че Митьо Очите и хората му не са били въоръжени.

„Откъде са тези доказателства? На главния прокурор са били достъпни, на нас не са. Защо няма образувано нито едно производство, което е против обратната страна. Всички тука знаят за какво става дума, но се оказва, че няма образувано производство за нито една хулиганска проява. Една застрашителна група нахлува в едно заведение. Дори с ръце в джобовете да стоят, трябва да се изясни защо точно са там, каква е причината да са там“, коментираха още адвокатите.

Те добавиха, че към настоящия момент са взети мерки клиентът им да е по-спокоен и засега не е имало други оплаквания от негова страна затова, че се чувства застрашен, както самият той беше споделил на първото заседание.

Защитниците на Тодор Славов също така настояха да се отложи делото с мотивите, че няма достатъчно събрани доказателства, уличаващи клиента им в убийството на Александър Алексиев. Те посочиха, че прокуратурата е предоставила такива, които на нея й е угодно. Съдът сметна това искане за неоснователно и не го уважи.

Държавното обвинение от своя страна изтъкна, че обвиняемият в действителност е извършителят на престъплението. Разпитани са били норвежки граждани, станали свидетели на престрелката, които разказали, че е имало разговор на висок тон и малко след това е започнало да се стреля. По думите на прокурора, няма никакви доказателства, че Димитър Желязков – Митьо Очите и хората, с които е бил, са ударили някого от другата страна. Никой от тези, които са били в групата на обвиняемия, не е пострадал, иначе е можело да потърсят лекарска помощ. Станало е обаче друго – те са избягали от местопрестъплението. Прокурорът посочи, че Тодор Славов  е стрелял хладнокръвно. В тази връзка може да се направи обосновано предположение, че той може да се укрие или да извърши друго престъпление. Точно затова следва да не се изменя мярката му.

Стана ясно и друго - Александър Алексиев, известен като Сашо Японеца, бил екзекутиран в гръб. Куршумите проникнали в мишничната линия. Това навежда на мисълта,  че подсъдимият не е стрелял при отбрана, както твърди той и защитата му.

Прокурорът коментира и това, че собственикът на заведението Николай Иванов е взел със себе си записите от охранителните камери в ресторанта и ги е оставил у дома си. След това обаче някой друг ги е взел и сега не се знае какво е станало с тях.

„В заведението не е имало камери. Имало е само в кухнята, за да се следи дали някой краде“, казаха пък защитниците на Тодор Славов. Те настояха мярката му да бъде изменена на „домашен арест“, тъй като има чисто съдебно минало и постоянен адрес на живеене – Стара Загора. Именно там той трябвало да се прибере и да се явява, когато е необходимо.

В крайна сметка Бургаският апелативен съд потвърди определението на Окръжния и остави в ареста Тодор Славов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама