Административният съд приключи работата си по образователна програма на ВСС и МОН

16:45, 17 юни 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вълнуваща и изпълнена с въпроси и впечатления бе последната, трета поред образователна среща на магистратите от Административния съд в Русе с учениците от десетите класове на Професионалната гимназия по икономика и управление (ПГИУ) „Елиас Канети“. Това съобщава институцията на сайта си.

Инициативата бе в рамките на Пилотната образователна програма на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Министерството на образованието и науката (МОН).

Срещата бе посветена на правните професии и статута на магистратите. Съдия Диан Василев запозна учениците с особеностите на българската съдебна система, нейната структура и йерархична подчиненост, функциите на Висшия съдебен съвет и правомощията на ВКС, ВАС и прокуратурата. Коментирани бяха специфични моменти от работата на административните съдии и интересни казуси от съдебната зала.

Цикълът от лекции, който Административният съд организира и осъществи с учениците от десетите класове на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, беше през втория учебен срок.

В лекционните срещи по Пилотната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на ВСС и МОН се включиха магистрати от Административния съд и Окръжната прокуратура в Русе. В дискусиите участваха близо 130 десетокласници от 5 специалности на гимназията.

Основна цел на Програмата бе превенция и повишаване информираността на учениците за структурата и значението на съдебната система и формиране на правна грамотност и култура сред младите хора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама