Борисов обърна палачинката и вече гледа към Кремъл, смята руски политолог

18:10, 17 юни 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реакцията на Бойко Борисов относно изпращането на обща флотилия на България, Румъния и Турция в близост до границата с Русия беше възприета много добре и представи българския премиер в много добра светлина. Това каза руският политолог Никита Бондарев, който се включи в кръгла маса на тема „Присъствието на Русия в българските медии“, организирана от сайта Руски дневник.

„Може да се каже, че през последната една година Бойко Борисов се възприема много добре в Русия. Първият и вторият кабинет на Борисов се противопоставяха на проекти като „Южен поток“ и „АЕЦ Белене“, но сега виждаме една много различна картина“, каза политологът.

По думите му "спънката „Южен поток“ вече е преодоляна". „Виждаме сериозна политическа воля за възстановяване на цялата история с проекта. Чудим се дали става дума за един и същи човек“, заяви той.

Бъндарев каза още, че от местоположението му в Москва е трудно да направи заключение какви са подбудите за тези действия и подчерта отново, че в Русия адмирират изказването на българския премиер.

Думите на Борисов, че България не трябва да се присъединява към военна флотилия в Черно море заедно с Румъния и Турция агенция „Ройтерс“ определи като поддаване на руски натиск. В материал относно отказа на САЩ да напусне черноморските води със своя разрушител USS Porter, въпреки предупрежденията на Русия, световната агенция посочи страната ни като една от членките на НАТО с излаз на Черно море и цитира думите на Борисов, че то е за почивки, а не за война.

В четвъртък по време на съвместно изявление на Борисов, президента Росен Плевнелиев и министъра на отбраната Николай Ненчев бе отречено България да е поемала подобен ангажимент за създаване на и участие в черноморски флот. Първоначално премиерът бе изявил съмнения относно това дали Ненчев или външният министър Даниел Митов не са обсъдили такъв сценарии без неготовото знание и съгласие.

След бурната реакция се наложи и намесата на румънския президент Клаус Йоханис, който уточни, че не е разбран правилно и предложението му е за провеждане на учение, а не създаване на флот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама