Немският посланик искал от Фандъкова да няма контрашествие на "София Прайд"

18:32, 17 юни 16 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Изключително срамно е да се допусне провеждането на контрапарад почти едновременно с прайда. Може да се каже, че това е мнението и на посланиците в България. Говорих с немския посланик Детлеф Лингеман и той лично беше настоявал пред кмета на София това да не се случва и че не може да се провежда такъв контрапарад, или ако се провежда, да бъде на друго място и време."

Това каза директорът на проектния офис за Югоизточна Европа на Фондация на свободата "Фридрих Науман" Даниел Кадик по време на публична дискусия по повод "София прайд": Семейство, приятели и съмишленици, която се проведе в Дома на Европа.

Припомняме, че преди дни стана ясно за грешка, допусната от Столична община, която е позволила едновременното провеждане на "София прайд" и на шествие с противници на парада. СДВР поиска от оранизаторите на прайда да изменят началния час на шествието, за да се поправи грешката на общината. По последна информация от СДВР, антишествието ще е с начало 17.30 часа на 18 юни, а събитието на прайда започва от 17 часа и ще продължи до 20 часа.

"Аз лично въобще не се интересувам кого обичате, с кого сте заедно, стига да сте щастливи и чувствата да са взаимни", изказа подкрепата си ЛБГТИ общността Кадик и допълни, че общността у нас има подкрепата и за съмишленици всички европейски посланници и голям брой международни организации.

За писмото на патриарх Неофит към ЛГТБИ общността по повод провеждането на "София прайд" Кадик каза, че в него са цитирани текстове от Библията по доста съмнителен и лицемерен начин.

Стана Илиев от организационния комитет на "София прайд" коментира, че тазгодишната тема на парада е "Семейство, приятели и съмишленици" като целта е била тя да не е толкова политическа, колкото предишните две, а общността иска да се съсредоточи върху посланието, което изпраща.

"Най-важното е да имаме една приемаща среда, да имаме приятели, за да можем да се борим, да имаме достатъчно самочувствие. Много е важно да се създават възможности, места за обсъждане и общуване по тези въпроси и в тях да привлечем нашите приятели, близки, семейство, колеги, за да могат да ни подкрепят", допълни тя.

По време на събитието беше излъчен и кратък филм предоставен от посолството на Холандия за семейните ценности и за родители на хора от ЛГБТИ общността. Целта, на който е да покаже колко е важни и ключови са любовта и разбирането в семейството.

"Семействата са първата линия на защита, те трябва да дадат на хората от ЛГБТИ общността възможността да бъдат свободни такива каквито са", коментира зам.-посланикът на Нидерландия у нас Питър Ван Влиет по време на дискусията за семейните ценности и ЛГТБ общността.

Той разказа личната си история - за племенницата си, която преди му е била племенник, но се е подложила на операция в пубертета. Влиет каза, че "когато сте близки с човека виждате ясно естествените му склонности и това че той трябва да промени сексуалността си". По думите на зам.-посланика този момент е бил приет естествено и нормално от семейството му, но не и от съседите им.

"20 години по-късно тя ми каза, колко е важна тази подкрепа, за да се пребори тя със своите съмнения и неуверености", завърши разказа си той и допълни, че в Холандия средата е сигурна, все още има проблеми, но не толкова големи като в другите страни.

Дискусията продължи с обсъждане на това какво е виждането на християнството и обикновения християнин за ЛГБТИ общността, както и със споделяне на лични примери за успехи и проблеми от нейни представители и съмишленици. Като все пак се стигна до мнение, че любовта е ключът към приемането и разбирането.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама