Пловдивски и френски хирурзи оперираха деца с лицеви аномалии, реконструираха ухо

19:08, 17 юни 16 25 716 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникални за страната операции на 6 деца на възраст от 5 месеца до 14 години с различни лицево-черепни аномалии бяха извършени в УМБАЛ „Свети Георги“ в Отделението по пластична и краниофациална хирургия. Това съобщиха  днес началникът на отделението проф. д-р Юрий Анастасов и неговият колега и ученик д-р Костадин Гигов. Заедно с заедно с френските си колеги проф. д-р Филип Пелерен и проф. д-р Патрик Делем и началникът на Клиниката по неврохирургия доц. д-р Христо Желязков работиха в екип в продължение на цяла седмица и оперираха едни от най-тежките случаи на малформации при деца.

Операциите са извършени със съдействието на Фонда за лечение на деца, който е осигурил престоя и пътуването на двамата френски медици, но лекарите по традиция вече близо 20 години работят абсолютно безвъзмездно.

През първия ден на интервенции е оперирано дете на 5-месечна възраст, със Синдром на Аперт, който е от групата на т.нар. непредсказуеми заболявания. Децата, страдащи от синдрома, се раждат с преждевременно срастване на костите на черепа и лицето и срастване на пръстите на ръцете и краката.

Във втория ден е оперирано детенце на 1 година с диагноза краниостеноза – плагиоцефалия, сплескване в предната част на черепа на детето.

Третото оперирано дете е момиче на 6 години със Синдром на Крузон и на него е направена дистракция – разтягане, на преден лицев масив. Сред оперираните е и тригодишно дете с аномалия на гръбначния стълб. Има е още един малък пациент с краниостеноза, на когото е направена повторна операция.

Една от уникалните в много аспекти е операцията на 14-годишно момиче с микротия – родено е без ушна мида. При предишно посещение на проф. Пелерен е поставено началото на поредица операции за реконструкция на ушната мида, като е приложен един от златните стандарти в транспланирането – взет е автоложен ребрен хрущял за изграждане на ушната мида.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама